Niedroga i zdrowa ryba, w dodatku niemal bez ości. Lepszy wybór na wigilię niż karp lub dorsz
Jaka ryba na Wigilię gości na naszych stołach? Zwykle jest to karp, ale posmak mułu przeszkadza wielu osobom. Dlatego warto wybrać rybę lepszą niż karp. Miruna jest pyszna, nie ma ości i będzie idealna na Wigilię.
Jeść czy nie jeść karpia?
Za kilka dni święta Bożego Narodzenia, a z nimi na stole nie zabraknie wielu smacznych potraw. Jednym z tradycyjnych wigilijnych dań jest ryba. Jaka ryba na Wigilię jest najlepsza? Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Zwykle przyrządzamy karpia lub dorsza. Jednak karp ma dużo ości i czuć w nim muł.
To sprawia, że wiele osób unika tej ryby. Teraz można ją zastąpić rybą lepszą niż karp. Mowa o mirunie, która należy do rodziny morszczukowatych. Żyje w wodach u wybrzeży Chile i Argentyny, a także w wodach Nowej Zelandii. Ta smaczna ryba słynie z delikatnego, białego mięsa.
Kupiłeś ten miód, możesz go zwrócić. Jest "oszukany", sieć oddaje za niego pieniądzeMiruna poleca się na Wigilię
Mirunę można kupić w formie filetów ze skórą i bez skóry. Ta ryba jest idealna dla osób, które są na diecie. W 100 g zawiera tylko 88 kalorii i bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3. Zawiera też dużo kwasów DHA i EPA, które poprawiają widzenie w słabym świetle i pełnią ważną funkcję w profilaktyce miażdżycy.
W Mirunie znajdziemy też witaminy B12, B6, witaminę A i D. Ta zdrowa i smaczna ryba dostarczy nam niezłej porcji potas, który doskonale działa na pracę serca. Miruna zawiera też sód, fosfor, selen i żelazo. Warto podkreślić, że ta ryba uznawana jest za jeden z najbardziej wartościowych gatunków ryb. Polecana jest osobom, które borykają się z alergią, astmą, zapaleniem stawów i z problemami krążeniowymi.
Jak przyrządzić mirunę?
Mirunę można upiec, usmażyć, czy ugotować na parze. Ryba będzie smakować z warzywami, aromatycznym sosem i w panierce. Filety ze skórą są łatwiejsze w obróbce i nie rozpadają się podczas smażenia. Mirunę można przygotować tak, jak rybę po grecku.
W Wigilię będzie też smakować panierowana w samej mące. Wcześniej warto doprawić ją pieprzem cytrynowym i obficie skropić cytryną. Po pół godziny trafia do mąki, a potem na rozgrzany olej. Tak przyrządzoną rybę każdy doceni w Boże Narodzenie. Pisaliśmy o tym, jak szybko zrobić pyszne świąteczne ciasteczka. Informowaliśmy o podwyżkach masła w innych krajach.
Źródło: smaker.pl, fishstories.pl