Ciasto z rabarbarem i budyniem - cudowny wiosenny deser
Ciasto z rabarbarem, czyli deser na bazie… warzywa
Piernik pomidorowy? Brownie z czerwonej fasoli? Ciasto marchewkowe? Niektórzy fani tradycyjnych wypieków mogą łapać się teraz za głowę. Przecież słodkie wypieki idealnie komponują się z owocami, a nie warzywami! Na szczęście wielu z nas, którym dane było posmakować warzywnego ciasta, przekonało się do takich wariacji. Nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne pomidorów czy marchewek, lecz także zaskakująco dobry smak, który świetnie wypada w wersji „na słodko”. Tym, którzy nadal nie są przekonani do ciast na bazie warzyw uprzejmie przypominamy: tak, rabarbar to też warzywo! W tym artykule skupimy się na właściwościach odżywczych rabarbaru oraz podamy przepis na aromatyczne ciasto rabarbarowe z dodatkiem budyniu waniliowego.
Rabarbar do ciasta, do kompotu, do dżemu – dla zdrowia!
Rabarbar to rodzaj byliny z rodziny rdestowatych. Zwany jest również rzewieniem. Ma duże, charakterystyczne liście oraz mięsiste ogonki liściowe; ich barwa może być czerwona, różowa i zielona. To właśnie one są jadalną częścią rabarbaru, którą tak chętnie wykorzystujemy w kuchni. Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, dlatego idealnie nadaje się do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki czy rabarbarowe ciasta. Z rabarbaru możemy ugotować orzeźwiający kompot na letnie dni, a także przygotować dżem rabarbarowy z dodatkiem np. truskawek. Rabarbar jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych – zawiera dużo witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Ma działanie przeciwzapalne i przeczyszczające; pomaga przy problemach związanych ze wzdęciami. Ponadto jest lekkostrawny i niskokaloryczny: w jego 100 gramach znajdziemy jedynie 20 kalorii.
Przepis na ciasto kruche z rabarbarem i budyniem waniliowym
Składniki
Na kruche ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej tortowej
-
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
-
200 g zimnego masła
-
3 żółtka
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
szczypta soli
Na krem budyniowy:
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
3 szklanki mleka
-
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
-
1/2 szklanki cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
-
500 g rabarbaru
-
cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego. Całość wymieszaj.Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do suchych składników i rozdrabniaj ciasto palcami. Możesz to zrobić również za pomocą miksera.Do masy dodaj 3 żółtka. Białka możesz wykorzystać do upieczenia małych bezików z dodatkiem cukru i soku z cytryny.Całość wyrabiaj aż do powstania jednolitej masy. Podziel je na dwie części, a jedną z nich owiń folią i wstaw do lodówki. Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 20 cm x 30 cm lub 40 cm x 25 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Drugą część ciasta pokrój na plasterki i układaj w przygotowanym spodzie foremki. Dognieć ciasto palcami i podziurkuj widelcem. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki.Teraz przygotuj krem budyniowy. Rozmieszaj proszek budyniowy w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z połową szklanki śmietanki kremówki, połową szklanki cukru i łyżeczką cukru wanilinowego. Po zagotowaniu wlej do niego rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Całość wymieszaj i gotuj, aż budyń będzie wystarczająco gęsty. Odstaw krem do wystudzenia.W międzyczasie umyj i osusz rabarbar, a następnie odetnij liście. Łodygi pokrój w kosteczkę.Wyjmij z lodówki foremkę z ciastem i pozostałą część ciasta. Na spód foremki wylej krem budyniowy, a na nim ułóż pokrojony rabarbar. Posyp go cukrem pudrem.Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim górę ciasta.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto z rabarbarem piecz około 45 minut.