Smakosze.pl Przepisy Ciocia Bunia dodawała je do zupy pomidorowej. Biły na głowę makaron i ryż
canva/ambrozinio

Ciocia Bunia dodawała je do zupy pomidorowej. Biły na głowę makaron i ryż

12 lutego 2023

Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować.

Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku , który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.

Przepis na zupę pomidorową cioci Buni

Składniki:

  • 2 litry dowolnego bulionu

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 125 ml śmietany do zup

  • 3 duże jaja

  • około 80 g mąki pszennej

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Z lanymi kluskami będzie znakomita

Zaczynamy od podgrzania bulionu. Rozprowadzamy w nim koncentrat pomidorowy. Mąkę starannie łączymy z jajkami. Powinniśmy uzyskać gładką, nieco lejącą się masę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie — dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Gdy już konsystencja będzie właściwa, cienką strużką wprowadzamy mieszankę do garnka z zupą pomidorową gotującą się na minimalnym ogniu. W czasie wlewania delikatnie mieszamy potrawę , by uchronić powstające kluski lane przed przywieraniem.

Całość doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy aż masa nieco „napuchnie". Wtedy zabielamy zupę pomidorową śmietaną i doprawiamy ją. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zupę pomidorową. Szczególnie polecamy sycącą i aromatyczną wersję z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też ostra wersja z chili i imbirem — na chłody będzie w sam raz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy