Co roku na Wigilię robię tę sałatkę. Bije na głowę nawet jarzynową, rodzina ją uwielbia
Sałatka na święta nie może być nudna. U mnie zamiast jarzynowej na stole wigilijnym pojawia się inny rarytas. Króluje w nim smakowita ryba, którą wszyscy lubimy się zajadać. Sprawdźcie koniecznie — nie raz ją sobie jeszcze zrobicie.
Sałatka smaczniejsza niż jarzynowa
Nie wszyscy mają tak, że jarzynowa im się nie nudzi. W moim domu w pewnym momencie potrzeba zmiany byłą tak duża, że musiałam poszukać smacznej, a jednocześnie prostej sałatki, którą można podać na wigilijnym stole.
Specjał z dodatkiem ryby i jednego zimowego warzywa bardzo przypadł nam do gustu. Moim zdaniem jego przygotowanie jest prostsze niż wykonanie warzywnego klasyku. Co przygotować i jak dokładnie go zrobić? Czytajcie dalej, a wszystko stanie się jasne.
Przepis na pyszną sałatkę śledziową
Śledź w mojej rodzinie cieszy się sporym uznaniem. W sałatce z burakiem i kilkoma popularnymi dodatkami smakuje wręcz wybitnie. Zbierzcie niezbędne produkty i spróbujcie. Zaskoczycie się bardzo przyjemnie.
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych
- 10 ml soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 40 g musztardy francuskiej
- 40 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
- świeżo zmielony pieprz
- 500 g buraków
- 500 g ziemniaków
- 4 średnie ogórki kiszone
- 5 dużych jajek
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 300 ml majonezu np. takiego
- sól i pieprz ilości do smaku
Z podanych powyżej składników przygotujecie znakomitą sałatkę, którą pochwali nawet zagorzały amator jarzynowej. Przygotujcie dużą szklaną miskę i zapoznajcie się z zamieszczoną poniżej instrukcją. Z naszymi wskazówkami pójdzie wam sprawnie.
Jak zrobić sałatkę śledziową? Jest lepsza niż niejedna jarzynowa
Przygotowanie sałatki śledziowej zaczynam od odsolenia ryby. W tym celu moczę ją w zimnej wodzie przez kilka godzin, co jakiś czas wymieniając płyn na świeży. Jajka gotuję na twardo (8 minut, od momentu, gdy woda w garnku zawrze).
Buraki i ziemniaki gotuję w skórce, w oddzielnych garnkach. Wodę w obu przypadkach solę. Warzywa będą gotowe odpowiednio po 90 i 60 minutach. Śledzie osuszam i kroję na 2-3 cm kawałki. Skrapiam sokiem z cytryny i mieszam z posiekaną cebulką, musztardą oraz olejem.
Doprawiam całość obficie pieprzem, po czym umieszczam na dnie miski szklanej. Smaruję 1/3 porcji majonezu. Teraz u kładam obrane, pokrojone w kostkę i doprawione solą oraz pieprzem ziemniaki, a także rozdrobnione i odciśnięte z nadmiaru soku ogórki kiszone.
Znów wykładam trzecią część majonezu , a nas warstwie sosu tworzę pierzynkę z obranych i startych na tarce o większych oczkach buraków. Przykrywam ją ostatnią porcją jajecznego specjału.
Posypuję jeszcze posiekanym jajkami na twardo oraz rozdrobnionym serem żółtym. Sałatkę śledziową oprószam jeszcze pieprzem po wierzchu i wstawiam do lodówki na godzinę.
Jak podawać sałatkę śledziową?
Do smakowitej szuby koniecznie zaproponujcie świeże pieczywo. U mnie w domu hitem jest prosty chleb z garnka , który gości u nas przynajmniej raz w tygodniu. Pieczywo razowe czy miękkie kajzerki też będą pasowały.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić pyszny gyros — przyda się nie tylko od święta. Być może skusi was też poznańska sałatka śledziowa z ziemniakami od Magdy Gessler .
Podobny przepis znajdziecie na stronie kwestiasmaku.pl, zbierającej wiele przepisów na smakołyki kuchni polskiej i dania inspirowane kuchniami świata.