Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie
Nadchodzący czas w roku sprzyjać będzie rozmaitym kulinarnym dokonań. Wiele tradycyjnych potraw nie obejdzie się bez dodatku majonezu. Pójdź o krok dalej i przygotuj popularny sos samodzielnie. Gwarantujemy, że smakowi domowego majonezu nie dorówna żaden gotowiec.
Przygotowane domowego majonezu nie jest niczym trudnym. Wystarczą odpowiednie proporcje składników i delikatne obroty miksera. Poszczególne produkty dodawaj stopniowo, kontrolując smak i konsystencję sosu. Rezultat końcowy po prostu Cię zachwycą.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
1 żółtko
1/4 łyżeczki musztardy
2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
Niezawodny domowy majonez krok po kroku
Do dużej miski wlej oddzielone od białka żółtko. Następnie dodaj musztardę, sól i cukier. Zacznij powoli wyrabiać domowy majonez na delikatnych obrotach miksera.
Do domowego majonezu stopniowo dodawaj olej. Najlepiej robić to cienką strużką. Miksuj do momentu uzyskania gęstego sosu.
Kiedy domowy majonez zrobi się gęsty, spróbuj go i ewentualnie dopraw jeszcze solą. Na sam koniec wymieszaj sos z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Domowy majonez przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Najlepiej spożyć go w przeciągu 10 dni. Majonez jest wręcz niezbędny do przygotowania tej sałatki jarzynowej. Jajecznica z dodatkiem tego sosu to idealny pomysł na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama