Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.11.2022 15:56

Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

domowy majonez
Canva / margouillatphotos

Nadchodzący czas w roku sprzyjać będzie rozmaitym kulinarnym dokonań. Wiele tradycyjnych potraw nie obejdzie się bez dodatku majonezu. Pójdź o krok dalej i przygotuj popularny sos samodzielnie. Gwarantujemy, że smakowi domowego majonezu nie dorówna żaden gotowiec.

Przygotowane domowego majonezu nie jest niczym trudnym. Wystarczą odpowiednie proporcje składników i delikatne obroty miksera. Poszczególne produkty dodawaj stopniowo, kontrolując smak i konsystencję sosu. Rezultat końcowy po prostu Cię zachwycą.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 1 żółtko

  • 1/4 łyżeczki musztardy

  • 2 szklanki oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • łyżeczka cukru

Niezawodny domowy majonez krok po kroku

Do dużej miski wlej oddzielone od białka żółtko. Następnie dodaj musztardę, sól i cukier. Zacznij powoli wyrabiać domowy majonez na delikatnych obrotach miksera.

Do domowego majonezu stopniowo dodawaj olej. Najlepiej robić to cienką strużką. Miksuj do momentu uzyskania gęstego sosu.

Kiedy domowy majonez zrobi się gęsty, spróbuj go i ewentualnie dopraw jeszcze solą. Na sam koniec wymieszaj sos z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Domowy majonez przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Najlepiej spożyć go w przeciągu 10 dni. Majonez jest wręcz niezbędny do przygotowania tej sałatki jarzynowej. Jajecznica z dodatkiem tego sosu to idealny pomysł na śniadanie.

Canva / EvelynWhite
Canva / EvelynWhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: