Smakosze.pl Przepisy Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbia
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Co roku o tej porze podaję pampuchy z jagodami. Moja rodzina je uwielbia

18 czerwca 2024

Doskonałe pampuchy z sezonowymi owocami przypominają o zapomnianym zwyczaju jadania legumin – słodkich przekąsek o mączystym charakterze. Takie bułki na parze są tradycyjnym daniem na Kujawach, ale podbiły serca miłośników drożdżowego ciasta i owoców w całej Polsce. Oto jak łatwo je przyrządzić.

Owocowe pampuchy

Pampuchy to kluski inne niż wszystkie . Gotowane na parze, przypominają driożdżowe bułeczki i tak właściwie można je traktować. Obojętnie jednak, czy w wersji obiadowej, jako kluski, legumina czy jako przekąska na odmianę od pieczywa , są doskonałą bazą do dania z owocami.

Takie pampuchy, zwane też kluskami na parze, mogą występować w wersji bez nadzienia. Ale najlepsze są oczywiście te faszerowane, zwłaszcza owocami – jak w naszym przypadku. W sezonie na rozmaite dary lasu i uprawne przysmaki warto wypróbować kilka owocowych wariantów pampuchów.

zaklejanie pampuchów
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Zagotuj mleko z oliwą i dodaj do niego ryż. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Owocowe kluski na parze

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Uwaga Babcia Gotuje. Autorka, przygotowując swoją wersję z jagodami, przypomina tam o smarowaniu olejem naczynia do gotowania na parze przed wyłożeniem bułek, inaczej będą się przyklejać. To zalecenie samo dotyczy improwizowanych narzędzi – jak np. durszlaka , który może posłużyć jako parowar. Za zastępstwo za jakiekolwiek z tych naczyń może posłużyć gaza, rozpięta i przymocowana gumką nad gotującą się w garnku wodą .

Składniki

  • 200 g owoców (truskawki, jagody, maliny, wiśnie itp.)
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml kefiru lub maślanki
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Pampuchy z owocami

Większe owoce kroimy na mniejsze kawałki , np. truskawki na ćwiartki. Zasypujemy je dwiema łyżkami cukru i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy.

Pozostałe składniki mieszamy łyżką lub mikserem z przystawką do ciast. Masa powinna być gładka, elastyczna i nie kleić się do rąk – stolnicę obficie posypujemy mąką.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy po łyżce owocowego farszu i zaklejamy jak pierogi . Następnie spłaszczamy pierożki, by uformować podłużne bułeczki.

W garnku z wrzącą wodą umieszczamy wkładkę do gotowania na parze. Smarujemy ją olejem i układamy pampuchy tak, by nie stykały się ze sobą. Parujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut , kolejnymi partiami, by nie stłaczać ich w naczyniu.

Bułki na parze podajemy z gęstym jogurtem lub śmietaną, które można posłodzić cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na biszkopt z sezonowymi owocami i zaskakujący owocowy deser .

pampuchy na parze
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje
Pokazała jak pozbyć się pestek z arbuza. Sekret tkwi w krojeniu, szkoda, że wcześniej tego nie znałem
Nie znam lepszego przepisu na sezonowe ciasto. Robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy