Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić ze zużytym olejem po pączkach?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:37

Co zrobić ze zużytym olejem po pączkach?

smażenie pączków
canva/optimistic7liss

Już za chwilę tłusty czwartek. Jeśli będziecie smażyć pączki lub faworki, powinniście wiedzieć, co zrobić ze zużytym olejem po pączkach. Tak samo trzeba postąpić z każdą większą ilością tłuszczu, która zostaje po głębokim smażeniu. Tłuszczu nigdy nie powinniście wylewać do zlewu, bo grozi to poważną awarią nie tylko w waszym mieszkaniu.

Wiele osób pozostały po smażeniu tłuszcz po prostu wylewa do zlewu lub sedesu. Choć wydaje się to prostym rozwiązanie, to jednak nie jest ono dobre. Płynny tłuszcz, nawet olej, po wlaniu go do zimnej wody zamienia się w tłuste grudki. Osadzają się one na rurach kanalizacyjnych i w kolankach, a wtedy łatwo przyczepiają się do nich różne zanieczyszczenia, które również trafiają do odpływu, np. resztki jedzenia, włosy.

Takie działanie może więc sprzyjać wydobywaniu się z odpływów nieprzyjemnego zapachu, a po jakimś czasie doprowadzić do zapchania się rur. Taka awaria może być dokuczliwa dla ciebie, ale też mogą ją odczuć sąsiedzi. Dlatego nigdy nie wylewaj tłuszczu do zlewu.

Co zrobić ze zużytym olejem po pączkach?

Zamiast wylewać go do zlewu czy sedesu, zlej go do słoika lub butelki. Gdy napełnisz naczynie, szczelnie je zamknij i zawieź do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Wcześniej jednak upewnijcie się, czy punkt, do którego się właśnie wybieracie, odbiera też odpady od klientów indywidualnych.

Jeśli jednak nie macie takie punktu w pobliżu miejsca zamieszkania, możecie zlany do butelki tłuszcz wyrzucić do odpadów zmieszanych.

Mniejszych ilości tłuszczu, np. po smażeniu kotletów, możesz się pozbyć, zdejmując je z patelni przy użyciu papierowego ręcznika. Brudny ręcznik wyrzuć do odpadów zmieszanych.

Czy olej po smażeniu zawsze trzeba wyrzucić?

Olej po smażeniu można ponownie użyć, jednak przy zachowaniu poniższych warunków. Nie może to być tłuszcz przepalony, czyli taki, który był ogrzany do temperatury ponad 190 st. C. Nie powinna to też być mieszanka tłuszczów, bo taka szybciej się psuje.

Taki raz użyty tłuszcz, trzeba przecedzić przez sitko i zlać do czystego słoika. Szczelnie zamknięty należy trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu i zużyć w miarę szybko.

Tłuszcz po smażeniu pączków będzie miał specyficzny zapach, więc najlepiej użyć go do smażenia pączków, faworków lub innych słodkości. Podobnie jest z tłuszczem po smażeniu frytek — jego z kolei użyj do smażenia warzyw lub mięs.

Jeśli szukasz przepisu na pączki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na pączki wg Roberta Makłowicza, a także na serowe pączki od Strzelczyka.

tłuszcz w butelkach
tłuszcz w butelkach

Źródło zdjęcia: canva/esebene

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: primagran, haps

Zapraszamy na nasz Instagram