Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.05.2022 12:43

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń
canva/Piotr Krzeslak

Pyzy są daniem idealnym na rodzinny, niedzielny obiad. Szybkie, proste danie z farszem z mięsa rosołowego błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić pyzy z mięsem na obiad? Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania?

Pyzy z mięsem z rosołu to jedno z moich ulubionych dań. Masa ziemniaczana jest z dodatkiem mięsa drobiowego i wołowiny smakuje wyśmienicie. Pyzy z mięsem podaję okraszone masłem i cebulą. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z czerwonej kapusty.

Do przygotowania klusek z mięsem potrzebujesz kilku prostych składników. Sekret idealnych pyz tkwi w zwartej masie ziemniaczanej oraz mięsie z rosołu. Koniecznie dodaj do mięsa cebulę zeszkloną na maśle i dopraw solą i pieprzem, a zrobisz przepyszny farsz.

Pyzy z mięsem nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli odpowiednio przygotujesz ziemniaki przed wyrabianiem ciasta. Ugotowane warzywa odparuj, odcedź i dwukrotnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dzięki czemu masa będzie zwarta i delikatna.

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g mięsa z rosołu

  • jajko

  • 2 cebule

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • masło

Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Jak zrobić pyzy?

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odparuj, odcedź i kilkukrotnie przeciśnij przez praskę- suche, zwarte ciasto to sekret idealnych pyz, które nie rozpadną się podczas gotowania. Mięso z rosołu oddziel od kości, cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Mięso zmiel z podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko i wyrób zwarte, delikatne ciasto. Odrywaj po kawałku masy, rozpłaszcz ją i na środek włóż niedużą ilość mięsa.

Uformuj pyzy. Kluski z mięsnym farszem wrzuć na gotującą się, osoloną wodę, gotuj około 10 minut. Pyzy podaj okraszone cebulką zeszkloną na maśle, smacznego.

Obrane ziemniaki do pyz z mięsem

Źródło zdjęcia: canva/ Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl