Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"
Fot. Pawel Wodzynski/East News, Canva/Africa images

Córka Gessler krytykuje zwyczaje żywieniowe Polaków. „Chcemy mieć dużo, nie zawsze dobrze"

20 czerwca 2024

Lara Gessler, córka sławnej Magdy, powiedziała, co myśli o nawykach żywieniowych Polaków. Potraktowani zbiorowo, oberwaliśmy od niej po uszach. Padły mocne słowa, a wręcz diagnozy.

Gessler o jedzeniu Polaków

Przywykliśmy już, że Magda Gessler ocenia nie tylko kucharzy i restauracje, ale także Polaków i ich nawyki żywieniowe . W końcu to jeden z najciekawszych punktów „Kuchennych rewolucji”, które pozwalają nam podejrzeć, czym właściwie na co dzień żywią się Polacy. Teraz w buty restauratorki wchodzi jej córka Lara .

O tym, co sądzi o polskiej kuchni, Lara Gessler podzieliła się z serwisem Jastrząb Post. Okazuje się, że choć sama Lara jako restauratorka zarabia na tym, że Polacy lubią zjeść to i owo, o ich codziennej diecie nie ma najlepszego zdania. Co więcej, celebrytka pokusiła się o diagnozy głębsze niż tylko obserwacje talerzy – zajrzała też do naszych dusz.

suty polski posiłek
fot. Canva
Podsmażam, zawijam w ciasto i wkładam do piekarnika. Nikt nie przejdzie obok tego deseru obojętnie

Lara Gessler o kuchni Polaków

Przedstawicielka młodego pokolenia Gesslerów jest świadoma, że nie zawsze jesteśmy winni swoim złym nawykom, jeśli chodzi o jedzenie . Właścicielka restauracji, w której jagodzianki kosztują 31 zł za sztukę, sama zauważa:

Problem polega na tym, że zdrowa żywność robi się coraz droższa. Więc jak ludzie nie mają możliwości ekonomicznych, to jedzą coraz gorzej, co powoduje, że chorują. Nagle się okazuje, że warzywa, nabiał, jajka kosztują bardzo dużo pieniędzy, a żywność, która jest bardzo przetworzona jest tania.

Zdaniem celebrytki rozwiązaniem problemu jest jeść mniej, a lepiej – czyli dokładnie to, co mówią osoby zachwalające pączki czy jagodzianki w Słodkim Słonym, porównując je do dyskontowych odpowiedników. Gessler jednak idzie w swoich opiniach dalej, wskazując, że problem nie leży wyłącznie w pieniądzach , lecz także w naszych duszach .

Gessler o kompleksach

Wydaje mi się, że to jest kwestia poczucia własnej wartości i tego, że chcemy zachować pozór bogactwa. To, że ludzie w małych miejscowościach wolą pójść do dyskontu niż pójść do sąsiadki, to jest jakiś rodzaj kompleksu, z którym trzeba walczyć i pokazywać, że to, co nasze jest fajne i nie należy się tego wstydzić – komentuje Lara Gessler fakt, że w Polsce „rządzą dyskonty i wielopaki”.

Zapytana przez Jastrząb Post, co podaje swoim dzieciom Nonie i Bernardowi , zdradza, że rzadko jadają one mięso czy przetworzone produkty.

Lubię, żeby było dużo zieleniny, dobre jajka, pyszny, kozi ser – podsumowuje.

Dowiedz się też, jakie restauracje zyskały wyróżnienie najlepszych w Polsce i wypróbuj przepis na prostego duszonego kurczaka .

kiełbasa i pierogi
fot. Canva
W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu
Wyjmij z szafki kuchennej i wykorzystaj w ogrodzie. Ten produkt jest dla roślin bezcenny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy