Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik
Zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad? Jest zimno, warto więc postawić na coś sycącego. Proponujemy cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik. Ta zupa może wystarczyć za cały obiad. Dodaje energii i można się nią najeść.
Krupnik należy do kanonu polskich zup. Jest pośród nich najpożywniejsza i najbardziej sycąca. Oczywiście sposobów na przyrządzenie krupniku jest wiele, ale ideałem jest gęsta zupa. Swą gęstość zawdzięcza głównie dodatkowi kaszy. Najsmaczniejszy krupnik to ten nagotowany, czyli taki, w którym kasza robi się miękka i kremowa.
Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik
Składniki:
skrzydło indycze lub porcja rosołowa z kurczaka
2 listki laurowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
pół pora
kawałek kapusty włoskiej
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
4-5 ziemniaków
sól, pieprz
lubczyk
Przygotowanie krupniku
Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj listki laurowe, gotuj na małym ogniu.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojony por i kapustę włoską, a także opłukaną kaszę.
Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę lubczyku, sól i pieprz. Zupę gotuj, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dopraw ją do smaku.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na krupnik. Sprawdź, jak krupnik gotuje Ewa Wachowicz, a także poznaj recepturę na krupnik staropolski.
Źródło zdjęcia: canva/SMarina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: m.wielkiezarcie.com