Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.03.2022 01:00

Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

krupnik
canva/Dar1930

Zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad? Jest zimno, warto więc postawić na coś sycącego. Proponujemy cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik. Ta zupa może wystarczyć za cały obiad. Dodaje energii i można się nią najeść.

Krupnik należy do kanonu polskich zup. Jest pośród nich najpożywniejsza i najbardziej sycąca. Oczywiście sposobów na przyrządzenie krupniku jest wiele, ale ideałem jest gęsta zupa. Swą gęstość zawdzięcza głównie dodatkowi kaszy. Najsmaczniejszy krupnik to ten nagotowany, czyli taki, w którym kasza robi się miękka i kremowa.

Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

Składniki:

  • skrzydło indycze lub porcja rosołowa z kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • pół pora

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 4-5 ziemniaków

  • sól, pieprz

  • lubczyk

Przygotowanie krupniku

Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą. Zagotuj na niedużym ogniu, usuń szumowinę. Dodaj listki laurowe, gotuj na małym ogniu.

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Gotuj 10 minut. Dodaj pokrojony por i kapustę włoską, a także opłukaną kaszę.

Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę lubczyku, sól i pieprz. Zupę gotuj, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dopraw ją do smaku.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na krupnik. Sprawdź, jak krupnik gotuje Ewa Wachowicz, a także poznaj recepturę na krupnik staropolski.

kasza
kasza

Źródło zdjęcia: canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: m.wielkiezarcie.com

Zapraszamy na nasz Instagram