Smakosze.pl Przepisy Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; Canva / papkin

Cudowny i prosty przepis na wyborne mielone od Magdy Gessler

31 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyśmienite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka stawia na dodatek w postaci podsmażanej cebuli.

Kotlety mielone od Magdy Gessler są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Gwiazda Kuchennych Rewolucji w przypadku tego dania stawia na prostotę. Z jej przepisem powinni sobie poradzić nawet mniej doświadczeni smakosze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia kotlety mielone zalicza się do klasyków polskiej kuchni. Specjał wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z piekarnika .

Dziś pod lupę weźmiemy przepis od najsłynniejszej restauratorki w Polsce. Magda Gessler stawia na kotlety mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • okazała cebula

  • jajko

  • pół kajzerki

  • sól

  • pieprz

  • 25 ml wody

  • 15 g masła

  • mleko

  • bułka tarta

  • olej

Niezawodny przepis Magdy Gessler na kotlety mielone

Na początku cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy już się zeszkli, pozwalamy jej ostygnąć. Dodajemy ją do mięsa mielonego. Pół kajzerki namaczamy w mleku i odsączamy. Wzbogacamy o nią mięsną mieszankę .

Bazę pod kotlety mielone doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy zapomnieć również o dodaniu jajka i odrobiny wody. Wszystko starannie mieszamy . Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie i lekko spłaszczone kotlety.

Kotlety mielone obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na złocisty kolor z obu stron. Przeważnie każda z nich potrzebuje około 7 minut. Smakowite kotlety najlepiej serwować z ziemniakami i zasmażanymi burakami. Godny uwagi jest również przepis na specjał od Anny Lewandowskiej .

Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie
Kotlety mielone od Magdy Gessler smakują obłędnie

Canva / papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Słodka Strona

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy