Smakosze.pl Przepisy Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Fot. YouTube/Henia Foks

Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znana autorka przepisów - Henia Foks - pokazała swój niezwykły przepis na cukinię. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a w dodatku jego smak bardzo przypomina ananasa. Dowiedz się, jak przygotować cukinię sposobem znanej kucharki, a już nigdy nie zrobisz inaczej. To banalnie proste.

Cukinia jak ananas

Warzywo nigdy nie będzie owocem . To dosyć oczywiste stwierdzenie, ale czy na pewno? Przepis od Heni foks, który znajduje się na jej kanale na YouTubie i z którego pochodzą zdjęcia ilustrujące w tym artykule, kompletnie zaprzecza tej regule.

Z nim przygotujesz cukinię, która smakiem, a nawet wyglądem przypomina ananasa. Wszystko za sprawą zalewy. Sposób przygotowania jest banalnie proste, a przekonasz się o tym, kiedy poznasz dokładną instrukcję. Znajdziesz ją w dalszej części artykułu.

krojenie cukinii.jpg
Fot. YouTube/Henia Foks
Żadne cytryny, żadne ogórki. Najlepszą lemoniadę zrobisz z tych owoców

Nie tylko cukinia

Najważniejszym składnikiem, co oczywiste jest cukinia. Jednak, aby nabrała ona smaku ananasa, potrzebne są do tego inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie przygotuj wymagane produkty i zrób z nich najlepszą cukinię, jaką kiedykolwiek jadłaś.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 500 g cukru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 80 ml octu
  • 500 ml wody

Przepis na cukinię w zalewie

Cukinie obierz za pomocą obieraczki. Następnie przekrój je na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę. Do garnka wlej wodę i ocet. Wsyp także kurkumę i cukier. Całość wymieszaj i doprowadź do zagotowania.

Do gotującej się zalewy wsyp pokrojone warzywo. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Cukinie wraz z zalewą przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zakręć, a następnie ustaw do góry dnem. Słoiki z zawartością przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, dlaczego warto zalać naleśniki mlekiem oraz dowiedz się, jak zrobić niezwykłą zapiekankę z rybą .

zagotowana cuk.jpg
Fot. YouTube/ Henia Foks
Ten sposób na przechowywanie wiśni mam po mojej babci. Do owoców nie dodaję ani grama cukru
Ta ryba jest tańsza i zdrowsza, niż dorsz. Niestety Polacy wciąż ją pomijają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy