Czerwiński robi niezwykłe schabowe. Tak soczystych i chrupiących jeszcze nie jadłeś
Kotlety schabowe można i warto urozmaicać. Znakomite w smaku i niesamowicie soczyste danie uzyskamy, korzystając z przepisu Szymona Czerwińskiego. Kucharz łączy ze sobą w jednym kotlecie schab i karkówkę oraz marynuje je w aromatycznym mleku. Efekty zachwycają od pierwszego kęsa.
Przepis na kotlety schabowe z karkówką
Marynownie mięsa w mleku i cebuli jest dobrze znane. Dodając do tych dwóch produktów jeszcze aromatyczne przyprawy oraz czosnek, uzyskamy o wiele smaczniejsze i niesamowicie soczyste danie. Mało kto mu się oprze.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 kawałki karkówki
- 2 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml mleka
- 2 duże jaja
- 4 liście laurowe
- 6 goździków
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
-
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić znakomite kotlety schabowe? Szymon Czerwiński pokazał swój sposób
Schab oraz karkówkę rozbijamy na cienkie kotlety, a następnie łączymy w pary i mięso ze schabu wciskamy w karku za pomocą tłuczka. Tak przygotowane kawałki zanurzamy w marynacie wykonanej z mleka pokrojonych w piórka cebul, zmiażdżonego czosnku, soli oraz przypraw w kawałku.
Odstawiamy do lodówki na całą noc, uprzednio przykrywając naczynie z produktami folia spożywczą. Kolejnego dnia ocieplamy i panierujemy kotlety schabowe w jajku i bułce tartej.
Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu przy średniej mocy palnika . Gdy wierzch panieru się zrumieni z obu stron, danie powinno być gotowe.
Jak podać kotlety schabowe?
Mięso zawsze dobrze smakuje z ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem. Warto zaserwować też soczystą surówkę np. z marchewki i jabłka .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie mięsa w chrupiącej panierce z chipsów . Być może skusi was też patent na pyszną wersję z majonezem i koperkiem .
Źródło: TikTok/czerwinski_szymon