Smakosze.pl

canva/OlyaSolodenko

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit

30 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Świeży chleb jest gwarancją znakomitych kanapek. Jedna z tiktokerek podzieliła się prostą sztuczką, która pomoże wydłużyć czas, po którym będzie smaczny i bez śladów pleśni nawet przez 2 tygodnie. Twórczyni do opakowania z chlebem wkłada kawałek warzywa.
 

Jak przedłużyć świeżość chleba? Pomoże seler naciowy

Pieczywo najlepiej smakuje w dniu zakupu. Odpowiednie przechowywanie potrafi jednak wpłynąć na przedłużenie czasu, w którym walory smakowe chleba czy bułek są akceptowalne.

Podstawą jest odpowiednie zabezpieczenie przed wysychaniem i pleśnieniem produktu. Tiktokerka z Wielkiej Brytanii, Katya Meckle, zdradziła, że do opakowania z bochenkiem chleba wkłada łodygę selera naciowego. Według niej sprawia ona, że wyrób jest niemal tak smaczny, jak w dniu zakupu nawet po 2-3 tygodniach.

Truskawki polskie w Biedronce

Pierwsze polskie truskawki już w Biedronce. Zaskakująca cena i strategia

CZYTAJ DALEJ

Internautki mają swoje patenty na świeży chleb

Choć pod wideo zamieszczonym przez twórczynię jest sporo komentarzy od osób zaciekawionych sztuczką, nie brakuje głosów mniej entuzjastycznych. Jedna komentujących przypomina, że pieczywo można mrozić:

Po prostu wkładam chleb do zamrażarki. Wtedy może wytrzymać nawet miesiąc. Jak chcę zjeść kromkę, wyciągam ją dzień wcześniej i rozmrażam — pisze kobieta.

Trudno się nie zgodzić, że taki pomysł jest jeszcze łatwiejszy do wdrożenia. Trzeba jednak pamiętać o odmrożeniu.

Jak wykorzystać chleb? Nie tylko na kanapki

Choć pieczywo kojarzy się z prostym posiłkiem w postaci kanapek, można je inaczej wykorzystywać. Smaczną opcją — idealną do sałatek i zużycia nieco już mniej świeżego chleba — są grzanki. Wystarczy podsmażyć pokrojony w kostki produkt na oliwie z dodatkiem ziół.

Na naszej stronie znajdziecie też sposoby na odświeżenie chleba. W tym artykule zdradzamy kilka prostych patentów i podpowiadamy, jak przechowywać bochenki, by nie schły od razu po zakupie. Zachęcamy też do samodzielnego pieczenia — chleb z garnka jest znakomity.

Chleb dłużej świezy z selerem.png
canva/Image Professionals GmbH

Źródło: parenting, stylzyciaradiozet

nowy dyskont w Polsce

Nowy dyskont na polskim rynku. Ma wielki atut w porównaniu z Lidlem i Biedronką

CZYTAJ DALEJ
Bitki wieprzowe Ogińskiego

Kucharz pokazał, jak robi bitki wieprzowe. Pod koniec wlewa uwielbiany płyn

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >