Czy grzyby leśne trzeba gotować przed smażeniem?
Leśne grzyby można przerabiać na wiele sposobów. Są doskonałe do suszenia, mrożenia i marynowania. Doskonale nadają się też na aromatyczne potrawy. Zastanawiasz się, czy przed smażeniem grzyby należy obgotować? Zdania na ten temat są podzielone.
Grzyby leśne różnią się od hodowlanych pieczarek czy boczniaków silniejszym aromatem. Ale nie tylko. Są też trudniej trawione, bo zawierają więcej chityny. Chityna to wielocukier, na którego nie działają nasze soki trawienne. By ułatwić trawienie grzybów należy je poddać właściwej obróbce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy grzyby leśne trzeba gotować przed smażeniem?
Niektórzy uważają, że wszystkie grzyby przed dalszą obróbką kulinarną należy obgotować. Jedni zalecają ich blanszowanie, czyli wrzucenie grzybów do gorącej wody i gotowanie przez kilka minut. Inni, wkładają grzyby do zimnej wody i gotują od czasu zawrzenia przez ok. 20 minut.
Obgotowywanie grzybów przed smażeniem nie jest konieczne, jeśli smażenie będzie połączone z duszeniem. Chodzi o to by czas obróbki termicznej był odpowiednio długi, tak aby grzyby nie pozostały w środku surowe . Grzyby warto też podlać płynem, bo to przyspiesza ich gotowanie. Kontakt z samym tłuszczem może spowodować, że szybko zaczną się przypalać i stracą też większość aromatu.
Jeśli chcesz krótko smażyć grzyby wcześniej je obgotuj. Jak długo? To zależy od wielkości grzybów i ich gatunku. Małe podgrzybki i maślaki wystarczy gotować 15 minut, koźlaki ok. 25 minut, kurki, rydze i prawdziwki potrzebują ok. 35 minut gotowania.
Jak gotować grzyby?
Przed gotowaniem, podobnie jak przed każdą inną obróbką, grzyby należy oczyścić. Usuwamy z nich kolki, odkrawamy też kawałek trzonu by zobaczyć czy nie są robaczywe. Jeśli trzon jest robaczywy warto przekroić cały grzyb, bo jest szansa, że szkodniki znajdą się też w kapeluszach. Grzyby przeznaczone do gotowania warto opłukać by usunąć z nich piasek.
Oczyszczone grzyby umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Potem doprowadzamy je do wrzenia, zbieramy pianę i gotujemy zalecany okres czasu. Ugotowane grzyby należy przelać na sito.
Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki, aniaradzi