Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy?
Rabarbar zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Przez wiele lat traktowano go jako przekąskę lub dodatek do ciast. Niektórzy uwielbiają również kompot na bazie rabarbaru. Roślina ma liczne zalety, jednak trzeba podchodzić do niej z dozą ostrożności.
Jakie sekrety skrywa rabarbar?
Rabarbar wiele razy gościł na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na bajeczne ciasto, w którym grał on główną rolę . Dziś nasza uwaga skupi się na właściwościach niepozornego rabarbaru.
Smakowity rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. W związku z tym produktów na jego bazie nie powinniśmy jadać zbyt często . Warto zauważyć, że kwas szczawiowy sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych.
Nie można również zapomnieć o tym, że rabarbar obniża poziom testosteronu oraz wypłukuje wapń z kości. Jadalne są wyłącznie łodygi rośliny. Liście mogą doprowadzić do przykrego w skutkach zatrucia pokarmowego .
Rabarbar ma jednak spore zalety. Dostarcza on organizmowi witamin A, C oraz E. Oprócz tego uznaje się go za dobre źródło fosforu, potasu i błonnika. Z kolei zawartość estrogenu sprawia, że łagodzi objawy menopauzy. Natomiast obecność rapontycyny może uchronić przed przerostem prostaty . Właśnie dlatego po rabarbar powinny od czasu do czasu sięgać osoby po pięćdziesiątym rokiem życia.
Oprócz powyższych zalet rabarbar niweluje wzdęcia, reguluje procesy trawienne oraz wspiera układ krwionośny . Najlepiej przygotować z niego przepyszny kompot. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
(Canva / kabVisio)
Niezawodny przepis na kompot, w którym rabarbar gra pierwsze skrzypce
Rabarbar w formie kompotu idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadów, jednak równie dobrze możemy raczyć się nim kiedy najdzie nas ochota na pyszny napój . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
3 litry wody
-
1 kg rabarbaru
-
180 g cukru
-
15 g miodu
-
liście mięty
-
kostki lodu
Na początku myjemy rabarbar, następnie pozbywamy się liści, a łodygi kroimy na plastry. Ich grubość powinna wynosić około pół centymetra. Rabarbar umieszczamy w wysokim garnku. Zalewamy go zimną wodą. Całość gotujemy .
Kiedy wywar zacznie wrzeć, wówczas dodajemy cukier. Kompot gotujemy przez około 15 minut . Od czasu do czasu go mieszamy. Gdy napój będzie miał różowy kolor, wówczas wyłączamy ogień i pozwalamy naszej miksturze wystygnąć.
Kompot przecedzamy i wzbogacamy o miód. Najlepiej serwować go z kostkami lodu oraz liśćmi mięty. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiemu specjałowi. Warto również wiedzieć, jak przygotować zdrowy i pyszny napój z morwy białej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps; Radio ZET Styl Życia