Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.12.2021 01:00

Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?

Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?
canva/bit245

Ogórki kiszone to jedne z podstawowych przetworów przygotowywanych na zimę. Są kwaskowate, jędrne i chrupiące. Ogórki kiszone należy odpowiednio przygotować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?

Ogórki kiszone od lat cenione są za swój wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości. Kiszonki to bogactwo witaminy C, antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kiszonki odbudowują również naturalną florę bakteryjną jelit.

Najlepszym czasem na kiszenie ogórków jest późne lato, kiedy warzywa dojrzały w pełnym słońcu, są świeże i prosto z upraw. Wtedy też samodzielnie zbierzesz liście wiśni i chrzan, dzięki którym ogórki nie miękną. Już po 2-3 tygodniach dobrze ukiszone ogórki są chrupiące, jędrne, kwaskowate, idealne do domowego smalcu, sałatek, zupy ogórkowej i wielu innych dań.

W tym artykule dowiesz się, jakie proporcje wody, soli i innych przypraw zastosować, aby ogórki były chrupiące i doskonałe w smaku.

Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć?

Ogórki kiszone, mimo, iż proste w przygotowaniu, psują się naprawdę często. Kiszenie ogórków wymaga bowiem przestrzegania kilku zasad, jeśli się do nich nie zastosujemy, kiszonki będą gorzkie, całkowicie pozbawione smaku lub sfermentują.

Podstawą dobrych przetworów jest najwyższa jakość produktów i wybór odpowiedniej odmiany przeznaczonej do kiszenia. Wybieraj wyłącznie ogórki, które są średnich rozmiarów i nie wyglądają na sztucznie pędzone. Przerośnięte ogórki zwykle są puste w środku i pozbawione smaku. Do kiszenia wybieraj odmiany, takie, jak Śremski, Octopus, Julina, nie mieszaj odmian.

Ogórki kiszone

Zanim przełożysz ogórki do słoików, mocz je w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby po ukiszeniu były chrupiące i soczyste. Pamiętaj również, że przyprawy i zioła niezbędne do kiszenia muszą być dokładnie odmierzone, zbyt duża ilość soli, ziół i innych przypraw zepsuje smak.