Smakosze.pl Przepisy Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu
youtube.com/@domoweobiady4010

Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu

20 stycznia 2024

Ten szybki przepis na surówkę łączy proste składniki w niezwykłą kombinację. Najciekawsza jest w nim faktura  – surówka jest naprawdę chrupiąca. Zaskakuje też balans smaków z kwaskową nutą.

Surówka z marchewki i kapusty

Zastosowanie marchewki w surówce kojarzy nam się przeważnie ze słodyczą . Znamy połączenia tego warzywa z jabłkiem – kompozycja, którą nawet chętnie dosładzamy.

Ale w tym przepisie jest inaczej. Sałatka przyprawiona jest m.in. octem, który odpowiada za kwasowość i głębię smaku . Świetnym połączeniem jest też marchew z koperkiem.

surówka z koperkiem
fot. youtube.com/@domoweobiady4010
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanie

Surówka z marchwi – przepis

Zdjęcia do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Domowe obiady na youtubie. Autorzy posługują się tam dużą ilością majonezu , który dodaje kalorii daniu, ale też odpowiada za znajomy i lubiany smak surówki.

Składniki

  • Pół główki kapusty włoskiej
  • 3-4 duże marchewki
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz, cukier
  • 2-3 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
  • 2-3 łyżki majonezu

Szybka surówka z kapusty i marchwi

Poszatkowaną nożem sałatkę przekładamy do dużego półmiska. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę cukru . Marchew ścieramy na tarce o grubych okach i dodajemy do miski. Całość mieszamy.

Surówkę zalewamy octem winnym lub jabłkowym. Dodajemy posiekany pęczek koperku, lekko mieszamy. Dodajemy według uznania majonezu i jeszcze raz dokładnie mieszamy surówkę. Po kilku minutach przegryzania się smaków jest ona gotowa do podania.

Spróbuj swoich sił w rozpoznawaniu potraw z PRL-u i dowiedz się, do czego wykorzystać pozornie zbędne części pora .

Mieszanie surówki
fot. youtube.com/@domoweobiady4010
Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki
Układam plastry schabu na cebuli i wstawiam do piekarnika. Taki obiad starcza na cały weekend
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy