Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.09.2022 16:59

Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę

Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę
canva/Mariha-kitchen

Znudziły Ci się klasyczne kotlety? Koniecznie przygotuj schabowe z orientalną nutą. Mięso jest doprawione pieprzem i sosem sojowym, a panierka z płatków jaglanych, przyprawy curry i papryki mielonej nie ma sobie równych.

Kotlety schabowe z orientalną nutą to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Schabowe z dodatkiem sosu sojowego i przyprawy curry będą hitem na Twoim stole i każdy zje je ze smakiem. Do schabowych podaj ulubione dodatki, a danie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Do przygotowania kotletów schabowych wybieraj wyłącznie świeże, różowe mięso. Zrezygnuj z kupowania gotowych plastrów pakowanych próżniowo. Schab musi być najwyższej jakości, będzie wtedy bardzo delikatny i niezwykle smaczny.

Kotlety schabowe z orientalną przyprawą smaż na średnim ogniu na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Nigdy nie dolewaj tłuszczu, kiedy na patelni są kotlety, ponieważ schabowe będą bardzo tłuste. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany przez mięso.

Wyśmienite kotlety schabowe z orientalną nutą. Sekretem jest sos sojowy i aromatyczna przyprawa curry

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • sos sojowy

  • szczypta soli, pieprz

  • 1,5 łyżki papryki słodkiej mielonej

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • łyżeczka papryki ostrej mielonej

  • 3/4 szklanki płatków jaglanych

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej? Wychodzą pyszne i bardzo soczyste

Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie natrzyj je sosem sojowym i pieprzem, odstaw na 15 minut. W tym czasie płatki jaglane wymieszaj z przyprawą curry, papryką słodką, ostrą i niewielką ilością soli.

Kotlety obtocz w mące, rozmąconych jajkach i płatkach, następnie smaż je na rozgrzanym oleju lub maśle po kilka minut na stronę, aż panierka nabierze złotego koloru.

Schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. puree z ziemniaków lub z ciecierzycy. Nie zapomnij również o warzywach: ogórki, świeże warzywa i surówki doskonale uzupełnią danie, smacznego.

Kotlety schabowe
canva/ richardschramm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker