Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.11.2021 01:00

Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji

gruszki w zalewie
canva/olgakr

Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.

Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.

Delikatne w smaku gruszki w syropie wg przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg twardych, niedużych gruszek

  • 1 cytryna

  • 1 i 1/4 l wody

  • 2 szklanki cukru

  • 1 laska cynamonu

  • 1 łyżeczka goździków

  • 3/4 l octu winnego

Przygotowanie gruszek w syropie

Gruszki umyj, obierz, każdą przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Gruszki skrop sokiem z cytryny lub włóż do zakwaszonej nim wody.

Wodę zagotuj z cukrem, cynamonem i goździkami. Na końcu dodaj ocet. Do gotującej się zalewy włóż gruszki. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu.

Gdy gruszki zaczną się robić szkliste zestaw całość z ognia i odstaw na kilka godzin, by owoce wystygły.

Gruszki wyjmij z zalewy i napełnij nimi wyparzone słoiki. Zalewę zagotuj, przestudź, zalej nią gruszki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 20 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na przysmaki z gruszkami. Zobacz, jak przygotować wątróbkę z gruszkami i żurawiną, a także jak zrobić gruszki zapiekane z ricottą.

gruszki
gruszki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon

Zapraszamy na nasz Instagram