Delikatne w smaku gruszki w syropie wg. przepisu siostry Anastazji
Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.
Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.
Delikatne w smaku gruszki w syropie wg przepisu siostry Anastazji
Składniki:
2 kg twardych, niedużych gruszek
1 cytryna
1 i 1/4 l wody
2 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 łyżeczka goździków
3/4 l octu winnego
Przygotowanie gruszek w syropie
Gruszki umyj, obierz, każdą przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Gruszki skrop sokiem z cytryny lub włóż do zakwaszonej nim wody.
Wodę zagotuj z cukrem, cynamonem i goździkami. Na końcu dodaj ocet. Do gotującej się zalewy włóż gruszki. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu.
Gdy gruszki zaczną się robić szkliste zestaw całość z ognia i odstaw na kilka godzin, by owoce wystygły.
Gruszki wyjmij z zalewy i napełnij nimi wyparzone słoiki. Zalewę zagotuj, przestudź, zalej nią gruszki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 20 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na przysmaki z gruszkami. Zobacz, jak przygotować wątróbkę z gruszkami i żurawiną, a także jak zrobić gruszki zapiekane z ricottą.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: deon