Smakosze.pl
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Getty Images / arfo

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

8 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita wątróbka uchodzi za szlagier naszej rodzimej kuchni. Danie wzbudza mieszane uczucia. Jednak niektóre przepisy potrafią zachęcić do zajadania nawet osoby, które przeważnie stronią od wątróbki. Sekret tkwi w dodatku gruszki.

Nie da się ukryć, że wątróbka z dodatkiem owoców nie jest niczym nowym. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jabłkiem. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jedną z głównych ról grają gruszki. Efekt powala na łopatki.

Wątróbka w niecodziennej odsłonie zachwyci najbliższych

Bez wątpienia wątróbka często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Niedawno prezentowaliśmy sposób, dzięki któremu nasza wątróbka nie wyjdzie zbyt sucha. Dziś mamy gratkę dla wymagających smakoszy.

Wątróbka z dodatkiem gruszki charakteryzuje się bogatym smakiem oraz kuszącym aromatem. Danie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Oprócz gruszek w daniu zagości jeszcze jeden pyszny składnik.

Gruszki to nie wszystko. Tym razem wątróbka zostanie przez nas wzbogacona również o żurawinę. Takie połączenie z pewnością zainteresuje wielbicieli swojskich smaków. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 800 g wątróbki drobiowej

  • 3 gruszki

  • 80 g suszonej żurawiny

  • 3 cebule

  • 70 ml białego wina

  • natka pietruszki

  • czarny pieprz

  • sól

  • olej

(Canva / MarenWischnewski)

Wątróbka z gruszką i żurawiną smakuje obłędnie

Na początku wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błon. Myjemy ją i osuszamy. Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy ją na oleju. Kiedy już się zeszkli, wzbogacamy cebule o żurawinę. Wszystko mieszamy, a na patelnię dodajemy wątróbkę

Wątróbka powinna zmięknąć, smażymy ją, dopóki to nie nastąpi. W międzyczasie doprawiamy ją solą i pieprzem. Nie zaszkodzi również dodatek w postaci wędzonej papryki. Podkreśli ona mięsny smak dania.

Gruszki obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na ćwiartki. Owoce należy dodać razem z winem pod koniec smażenia. Wszystkie składniki podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie gruszki powinny zmięknąć.

Gotowy specjał posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Domownicy z pewnością nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej. Warto wiedzieć, jak usmażyć wątróbkę, by nie dominowała w niej gorycz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >