Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną
Nie da się ukryć, że wątróbka z dodatkiem owoców nie jest niczym nowym. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jabłkiem. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jedną z głównych ról grają gruszki. Efekt powala na łopatki.
Wątróbka w niecodziennej odsłonie zachwyci najbliższych
Bez wątpienia wątróbka często gości na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Niedawno prezentowaliśmy sposób, dzięki któremu nasza wątróbka nie wyjdzie zbyt sucha. Dziś mamy gratkę dla wymagających smakoszy.
Wątróbka z dodatkiem gruszki charakteryzuje się bogatym smakiem oraz kuszącym aromatem. Danie momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Oprócz gruszek w daniu zagości jeszcze jeden pyszny składnik.
Gruszki to nie wszystko. Tym razem wątróbka zostanie przez nas wzbogacona również o żurawinę. Takie połączenie z pewnością zainteresuje wielbicieli swojskich smaków. Najpierw musimy zaopatrzyć się niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
800 g wątróbki drobiowej
3 gruszki
80 g suszonej żurawiny
3 cebule
70 ml białego wina
natka pietruszki
czarny pieprz
sól
olej
(Canva / MarenWischnewski)
Wątróbka z gruszką i żurawiną smakuje obłędnie
Na początku wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błon. Myjemy ją i osuszamy. Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy ją na oleju. Kiedy już się zeszkli, wzbogacamy cebule o żurawinę. Wszystko mieszamy, a na patelnię dodajemy wątróbkę
Wątróbka powinna zmięknąć, smażymy ją, dopóki to nie nastąpi. W międzyczasie doprawiamy ją solą i pieprzem. Nie zaszkodzi również dodatek w postaci wędzonej papryki. Podkreśli ona mięsny smak dania.
Gruszki obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je na ćwiartki. Owoce należy dodać razem z winem pod koniec smażenia. Wszystkie składniki podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie gruszki powinny zmięknąć.
Gotowy specjał posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Domownicy z pewnością nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej. Warto wiedzieć, jak usmażyć wątróbkę, by nie dominowała w niej gorycz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis