Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować
Czy wiesz, przez ile można przechowywać świąteczne jedzenie? Porad w tej sprawie udzielił dietetyk, który wskazał nie tylko dokładny czas, ale też przypomniał najlepsze sposoby na przedłużenie świeżości świątecznych potraw. Poznaj sposoby eksperta, a nie narazisz się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
Kolejna Wigilia i znowu za dużo jedzenia
Choć gospodynie starają się, aby na Wigilię przygotować tylko tyle jedzenia, ile rodzina będzie w stanie skonsumować, co roku okazuje się, że jest go za dużo. Wiele staje później przed dylematem – co zrobić z przygotowanymi na święta potrawami? Sposobów na zagospodarowanie żywności jest cała masa, ale jak twierdzi dietetyk kliniczny Patryk Iwański, na jedną rzecz należy zwrócić szczególną uwagę.
Chodzi o czas przez jaki można przechowywać świąteczne jedzenie. Wielu nie zdaje sobie sprawy, że pomimo nawet najlepszego sposobu i zabezpieczeń takie jedzenie, podobnie jak produkty w sklepie, ma termin przydatności. Ile wynosi i dlaczego ta ważne jest jego przestrzeganie?
Mrożenie nie gwarantuje wieczności
Najlepszą metodą na przechowywanie żywności jest mrożenie i to właśnie z niej chętnie korzystają gospodynie. Choć ten sposób gwarantuje przedłużenie żywności, nie robi tego w nieskończoność. Przypomniał o tym także dietetyk Iwański, który wskazał również, jakich dań nie warto mrozić.
Jeśli zamrozimy potrawy, to możemy dojadać je nawet przez kilka miesięcy. […] Te obsmażone nie bardzo się nadają, ponieważ wchłaniają olej i bardzo trudno się je zamraża – mówił w rozmowie z portalem WP Kobieta Patryk Iwański.
Ile można przechować świąteczne jedzenie?
Ekspert potwierdza, że nie wszystkie potrawy można mrozić, przez co większość z nich trafi do lodówki, która również nie jest w stanie zagwarantować 100-procentowej ochrony. Jaki jest więc dozwolony czas na przechowywanie żywności w ten sposób?
Jedzenie wigilijne przechowywane w lodówce może stać 4-5 dni. Jeśli przetrzymuje je w lodówce, to najbezpieczniej będzie, jeśli poddamy obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura pomoże zabić bakterie. […] Jeśli jest tak możliwość – doprecyzowuje Iwański.
Dietetyk zaznacza, że śledzie, które nie mogą być poddane, takiej obróbce wytrzymają maksymalnie pięć dni.
Sprawdź również, co Bosacka robi z resztek ryby po grecku. Zdradzamy także przepis na wyśmienite ciasto . Lepsze niż makowiec i sernik!