Smakosze.pl Porady Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować

26 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, przez ile można przechowywać świąteczne jedzenie? Porad w tej sprawie udzielił dietetyk, który wskazał nie tylko dokładny czas, ale też przypomniał najlepsze sposoby na przedłużenie świeżości świątecznych potraw. Poznaj sposoby eksperta, a nie narazisz się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne.

Kolejna Wigilia i znowu za dużo jedzenia

Choć gospodynie starają się, aby na Wigilię przygotować tylko tyle jedzenia, ile rodzina będzie w stanie skonsumować, co roku okazuje się, że jest go za dużo. Wiele staje później przed dylematem – co zrobić z przygotowanymi na święta potrawami? Sposobów na zagospodarowanie żywności jest cała masa, ale jak twierdzi dietetyk kliniczny Patryk Iwański, na jedną rzecz należy zwrócić szczególną uwagę.

Chodzi o czas przez jaki można przechowywać świąteczne jedzenie. Wielu nie zdaje sobie sprawy, że pomimo nawet najlepszego sposobu i zabezpieczeń takie jedzenie, podobnie jak produkty w sklepie, ma termin przydatności. Ile wynosi i dlaczego ta ważne jest jego przestrzeganie?

mrożone pierogi.jpg
Fot. Canva/Qwart
To jedna z moich ulubionych sałatek. Od lat robię ją na Boże Narodzenie

Mrożenie nie gwarantuje wieczności

Najlepszą metodą na przechowywanie żywności jest mrożenie i to właśnie z niej chętnie korzystają gospodynie. Choć ten sposób gwarantuje przedłużenie żywności, nie robi tego w nieskończoność. Przypomniał o tym także dietetyk Iwański, który wskazał również, jakich dań nie warto mrozić.

Jeśli zamrozimy potrawy, to możemy dojadać je nawet przez kilka miesięcy. […] Te obsmażone nie bardzo się nadają, ponieważ wchłaniają olej i bardzo trudno się je zamraża – mówił w rozmowie z portalem WP Kobieta Patryk Iwański.

Ile można przechować świąteczne jedzenie?

Ekspert potwierdza, że nie wszystkie potrawy można mrozić, przez co większość z nich trafi do lodówki, która również nie jest w stanie zagwarantować 100-procentowej ochrony. Jaki jest więc dozwolony czas na przechowywanie żywności w ten sposób?

Jedzenie wigilijne przechowywane w lodówce może stać 4-5 dni. Jeśli przetrzymuje je w lodówce, to najbezpieczniej będzie, jeśli poddamy obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura pomoże zabić bakterie. […] Jeśli jest tak możliwość – doprecyzowuje Iwański.

Dietetyk zaznacza, że śledzie, które nie mogą być poddane, takiej obróbce wytrzymają maksymalnie pięć dni.

Sprawdź również, co Bosacka robi z resztek ryby po grecku. Zdradzamy także przepis na wyśmienite ciasto . Lepsze niż makowiec i sernik!

lodówka.jpg
Fot. Canva/vili45
Tak zamrozisz sałatkę jarzynową. Ten warunek jest konieczny, nie wolno go pominąć
Tak uratujesz koszulę i obrus. Plama z czerwonego barszczu zniknie w 15 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy