Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.08.2022 16:50

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
canva/gbh007

Rosół z kapustą włoską nie ma sobie równych. Wywar jest bardzo aromatyczny, doskonale doprawiony i ma delikatną, orzechową nutę. Wystarczy niewielki kawałek kapusty, a każdy od razu poczuje różnicę. Domowy rosół z kapustą to absolutny hit kulinarny.

Rosół z kapustą gotują najlepsze kucharki, to sekret doskonałego smaku i aromatu. Tak ugotowany rosół zachwyci wszystkich i każdy będzie prosił o dokładkę. Do rosołu dodaj również warzywa, dwa lub trzy rodzaje mięsa i świeże zioła.

Do rosołu z kapustą wykorzystaj kawałek kury, szponder wołowy i udko z indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret pełnego smaku. Wywar gotowany na sporej ilości mięsa i warzyw nie będzie miał sobie równych. Bardzo ważne są również zioła i przyprawy, jak lubczyk, natka pietruszki i kurkuma.

Nigdy nie doprawiaj rosołu z kapustą kostką rosołową. Kostki to sama chemia i sztuczne składniki, które psują smak. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy doprawisz wywar wyłącznie solą, pieprzem i suszonymi i świeżymi ziołami.

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską?

Kapusta włoska dodana do rosołu podkreśli smak i aromat całego wywaru i doda mu orzechowo- chrzanowej nuty. Rosół z dodatkiem kapusty włoskiej gotują najlepsze kucharki, to sekret doskonałego, pełnego smaku.

Wystarczy dodać ćwiartkę główki kapusty włoskiej razem z innymi warzywami i gotować rosół na najmniejszym ogniu przez 2- 3 godziny, aby wywar zyskał wspaniały smak.

Jakie przyprawy dodać do rosołu? Kiedy posolić rosół?

Oprócz liści laurowych i ziela angielskiego dodaj również gałązkę lubczyku i natkę pietruszki. Świeże zioła wzmocnią smak całego dania. Pod koniec gotowania dodaj również szczyptę kurkumy, która sprawi, że rosół zyska piękny, złoty kolor.

Sól dodaj również pod sam koniec gotowania, kiedy wywar najdzie smakiem i aromatem mięsa. Kiedy posolisz rosół zaraz po dodaniu mięsa, danie nie będzie miało ani smaku, ani koloru.

Rosół podaj z domowym makaronem, który przygotujesz błyskawicznie. Tak podana zupa będzie totalnym hitem na Twoim stole i każdy będzie prosił o dokładkę.

Z mięsa po rosole przygotuj natomiast pierogi z mięsem luz pyzy. Warzywa również wykorzystasz do innego dania, możesz przygotować z nich wyśmienity pasztet.

Rosół
canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jemwiecjestem