Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków konserwowych ? Korzyści wręcz zachwycają
canva/ pilipphoto

Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków konserwowych ? Korzyści wręcz zachwycają

11 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ogórki z kurkumą są pysznym dodatkiem do obiadu, są również świetnym składnikiem sałatek i kanapek. Ogórki są jędrne, soczyste i bardzo zdrowe. Poznaj przepis na ogórki z kurkumą. Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?

Ogórki z kurkumą to świetna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek. Ogórki są jędrne, soczyste, smaczne z orientalną nutą. Kurkuma wprowadzi powiew świeżości do naszej kuchni, jest bardzo aromatyczna i zdrowa.

Orientalna przyprawa od lat znana jest z cennych właściwości. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących naturalnie. Kurkuma doskonale radzi sobie z przeziębieniem i grypą, a także zapaleniem górnych i dolnych dróg oddechowych.

Kurkuma świetnie oczyszcza cały organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, a także wykazuje silnie działanie przeciwnowotworowe. Ogórki z kurkumą są więc nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.

Przygotuj również samodzielnie kiszoną kapustę . Jest świetnym dodatkiem obiadowym i podobnie jak ogórki, jest niezwykle zdrowa. Kiszoną kapustę warto jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność.

Przepis na ogórki z kurkumą

Składniki:

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych

  • 1 l wody

  • 250 ml octu

  • 1,5 szklanki cukru

  • łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżki soli niejodowanej

  • 2 łyżki ziaren gorczycy

  • koper włoski

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

Jak zrobić ogórki z kurkumą?

Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki, następnie ciasno poukładaj w słoikach. Do każdego słoika włóż baldach kopru i po 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.

Wodę wlej do garnka, zagotuj z octem, cukrem, solą, kurkumą i gorczycą. Zalewę mieszaj, aż cukier i sól zupełnie się rozpuszczą i odstaw, aby całość delikatnie przestygła. Zalewę przelej do słoików z ogórkami i zakręć.

Słoiki pasteryzuj przez 8-10 minut do góry dnem. Zbyt długi proces pasteryzacji pozbawi ogórki jędrności. Słoiki odstaw w suche i zacienione miejsce.

Kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofemin.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy