Dlaczego warto dodać sodę do marynaty do mięsa? Odpowiedź może zaskoczyć
Marynata, którą zalewa się mięso, bądź na nie nakłada, ma za zadanie przede wszystkim je zmiękczyć i aromatyzować. Ciekawy efekt można uzyskać, jeśli doda się do niej sodę oczyszczoną. Ten popularny produkt sprawia, że mięso o wiele szybciej kruszeje, a po ugotowaniu lepiej zatrzymuje swoje soki wewnątrz.
Marynata do mięsa zwykle charakteryzuje się dużą ilością przypraw, których aromat ma przeniknąć jak najgłębiej do środka. Dzięki temu pieczeń czy kotlety smakują jeszcze intensywniej.
Sposobów marynowania mięs jest mnóstwo i najlepiej dostosowywać je do rodzaju mięsa, które mamy zamiar przyrządzić. Jeden składnik może być dla różnych marynat wspólny - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej.
Soda oczyszczona w marynacie do mięsa
Na pierwszy rzut oka, wsypanie nawet niewielkiej ilości sody oczyszczonej do marynującego się kawałka wołowiny czy wieprzowiny, może sprawiać dziwne wrażenie. Wystarczy spróbować tak potraktowanego mięsa, aby natychmiast zmienić zdanie.
Soda, poza właściwościami spulchniającymi, wykorzystywanymi w piekarnictwie i czyszczącymi, pozytywnie działa również na mięso. Proszek zmiękcza je i zatrzymuje wilgoć, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu podczas pieczenia czy smażenia.
Najlepsze efekty widoczne są na wołowinie, która po poleżeniu w marynacie z sodą, przechodzi prawdziwą metamorfozę. Nawet najbardziej łykowate kawałki miękną pod wpływem jej działania.
Jak marynować mięso?
W przypadku marynaty z dodatkiem sody, ważny jest umiar. Nie powinno dodawać się jej zbyt dużo, gdyż negatywnie wpłynie na smak. Zwykle około pół łyżeczki na kilogram mięsa jest wystarczające.
Kolejną ważną zasadą jest długość marynowania. Ogólne założenie mówi, że im dłużej mięso zanurzone jest w marynacie, tym lepiej. Minimalnie proces ten trwać powinien przynajmniej jedną noc.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło zdjęcia: canva/Geo-grafika, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
-
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: poradnikzdrowie; gotowanie.onet.pl; uwielbiam