Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto zimą sięgać po syrop z czarnego bzu?
canva/Adam88xx

Dlaczego warto zimą sięgać po syrop z czarnego bzu?

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na częstsze infekcje. By się przed nimi ustrzec lub je pokonać, warto stosować naturalne środki. A wiesz, dlaczego zimą warto sięgać po syrop z czarnego bzu? Ma on naprawdę wiele zalet, a poza tym jest bardzo smaczny.

Czarny bez dziko rośnie w parkach, lasach i bezdrożach. A z jego kwiatów i dojrzałych owoców można zrobić pyszny i zdrowy syrop. Czarny bez jest składnikiem wielu środków sprzedawanych w aptekach, więc jego lecznicze działanie jest jak najbardziej potwierdzone.

Dlaczego warto zimą sięgać po syrop z czarnego bzu?

Syropy z owoców czarnego bzu jest niezwykle bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B. Dzięki nim doskonale radzi sobie z przeziębieniami, wzmacnia też naszą odporność.

Z tego powodu po syrop z owoców czarnego bzu warto sięgać szczególnie w okresie częstych infekcji. Można go dodawać do herbaty, innych napojów, a także deserów.

Poza tym owoce i kwiaty czarnego bzu obfitują też we flawonoidy. Te związki wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działają też moczopędnie, rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne.

W owocach czarnego bzu znajdują się także garbniki, kwasy owocowe, glikozydy antocyjanowe i pektyny. Poza tym zawierają one dużo wapnia, potasu, glinu i żelaza. Dzięki tym składnikom syrop i sok z czarnego bzu działa też napotnie, przeciwbólowo i lekko przeczyszczająco.

Produkty z owoców czarnego bzu oczyszczają również krew, pomagają w chorobach skórnych, reumatycznych, przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego.

Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu?

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu

  • ok. 1 kg cukru

  • woda

Przygotowanie syropu

Owoce opłucz, umieść w garnku, zasyp cukrem. Dodaj tyle wody, by owoce były zakryte. Całość gotuj na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok.

Przestudzony syrop przecedź, rozlej do butelek, szczelnie zamknij. Syrop pasteryzuj ok. 25 minut. Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, lecznicze syropy. Sprawdź, jak zrobić syrop z czosnku , a także, w jaki sposób przygotować syrop goździkowy .

syrop z czarnego bzu
syrop z czarnego bzu

Źródło zdjęcia: canva/madeleinesteinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: medonet, poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy