Smakosze.pl
Biszkopt z dodatkiem octu

Canva / Miuda_21

Dlaczego warto dodać ocet podczas pieczenia biszkoptu?

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wielu smakoszy przygotowuje biszkopt samodzielnie. Istnieją rozmaite sposoby na nadanie mu nienagannej puszystości. Okazuje się, że za sprawą dodatku octu możemy osiągnąć pożądany efekt.

Biszkopt jest bazą pod wiele przepysznych ciast. Oczywiście najlepiej smakuje ten, który przyrządzimy w domowym zaciszu. Mało kto spodziewałby się, że dodanie do niego octu sprawia, że biszkopt będzie bardziej puszysty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt i ocet idą ze sobą w parze

Idealny biszkopt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakiś czas temu prezentowaliśmy ekspresowy przepis na ten wyśmienity wypiek. Dziś skupimy się na dosyć nieoczywistym dodatku.

Niektórzy smakosze podczas przygotowywania ciasto na biszkopt, wzbogacają jajka o ocet i proszek do pieczenia. O ile drugi ze składników nie wzbudza większych kontrowersji, to pierwszy z nich może wywołać spore zaskoczenie.

Okazuje się, że zarówno ocet, jak i proszek do pieczenia sprawiają, że biszkopt staje się o wiele bardziej puszysty. Specjał w takiej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci. Z czego jeszcze przygotujemy idealny biszkopt?

Projekt bez tytułu - 2021-08-05T214853.706

Wyjątkowe gołąbki po grecku, główny składnik zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 6 sporych jajek

  • 200 g cukru  

  • 150 g mąki tortowej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 6 g proszku do pieczenia

  • 15 ml octu  

  • szczypta soli 

Przepyszny biszkopt z dodatkiem octu

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Warto się do tego przyłożyć, ponieważ niedokładność może zaowocować gorszym wypiekiem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Powinny stworzyć jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno razem z solą. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Mieszankę łączymy z żółtkami. Całość miksujemy. Powoli dodajemy oba rodzaje przesianej mąki. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek.

Tortownice smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią ciasto, które umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Biszkopt pieczemy przez około 40 minut. Warto sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowy. Warto wiedzieć, jak zrobić idealną bezę.

Biszkopt

Biszkopt

Canva / clubfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >