Jak zrobić naleśniki bez mleka?
Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. W większości przepisów jednym z kluczowych składników jest mleko. Okazuje się, że możemy bez najmniejszych problemów przyrządzić naleśniki bez tego dodatku. Można go zastąpić wodą lub ulubionym sokiem.
Naleśniki bez dodatku mleka wielu smakoszom mogą wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć ten składnik. Efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyborne naleśniki bez mleka
Nie da się ukryć, że naleśniki zaliczają się do grona kultowych potraw, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Istnieją rozmaite receptury na ten wyśmienity specjał. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na naleśniki ruskie.
Tym razem nasza uwaga skupi się na samym cieście na naleśniki. Receptura ucieszy smakoszy, którzy unikają mleka. Zamiast niego wykorzystamy wodę lub sok. Specjał przyprawi domowników o szybsze bicie serca. Jakie składniki będą nam potrzebne?
250 g mąki
2 jajka
250 ml wody lub soku
30 ml oleju
odrobina soli
Niezawodny przepis na naleśniki, w którym mleko będzie zbędne
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Sok najlepiej wykorzystać wtedy, gdy mamy zamiar przygotować naleśniki na słodko. Produkty łączymy ze sobą przy pomocy miksera lub blendera. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę pozbawioną grudek.
Na patelni równomiernie rozsmarowujemy olej. Warto w tym celu wykorzystać ręczniki papierowe. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcje ciasta na naleśniki. Po kilku minutach placek przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie.
Naleśniki w tym wydaniu możemy także wzbogacić o dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Wówczas będą o wiele bardziej puszyste. Godny uwagi jest również przepis na naleśniki z niecodziennym dodatkiem.
Canva / Pavel Vozmischev
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis; Party