Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do ciasta francuskiego z jabłkami dodaję ten składnik. Deser smakuje jak marzenie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.02.2025 22:00

Do ciasta francuskiego z jabłkami dodaję ten składnik. Deser smakuje jak marzenie

ciasto francuskie z jabłkami
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Oto prosty przepis na jabłka zapiekane w cieście francuskim. Niby nic wielkiego, ale po odpowiednim wzbogaceniu owocowego farszu smak staje się głęboki i ciekawy. Całe danie zaś prezentuje się niesamowicie apetycznie.

Ciasto francuskie z jabłkami i cynamonem

Uniwersalne w wielu zastosowaniach, tak słodkich, jak i wytrawnych, ciasto francuskie pozwala na przygotowanie wielu ciekawych rolad. W prezentowanym tu wydaniu zmienia się w specyficzną szarlotkę. Upieczone po pokrojeniu przypomina też jednak przekąski znane jako viennoiserie, ciastka francuskie faszerowane dżemem i owocami.

Za niezwykły smak prezentowanego tu wariantu takich słodkich bułeczek odpowiada dżem morelowy. Nie tylko przełamuje on kwasowość jabłka i wzbogaca jego smak. Dodatkowo pomaga utrzymać strukturę ciasta – zarówno tę, której potrzebujemy do upieczenia, jak i tę, którą odczuwamy na języku.

Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę

Ciastka jabłkowe z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Anna's Bake Channel. Potrawę taką można przygotować na dwa sposoby. Jeden, jak w tym wydaniu, to wypiekanie pokrojonych ciastek. Drugi – pieczenie całej rolady do porcjowania już na stole.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g dżemu morelowego
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści posiekanych orzechów
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżki mleka

Zapiekane jabłka

Krok 1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie plasterki.

krojenie jabłek
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Posypujemy jabłka, skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.

posypka do ciasta
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 3. Na papierze do pieczenia rozprostowujemy ciasto. Przez środek smarujemy pas dżemu morelowego.

rozwinięte ciasto
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 4. Na pasku dżemu układamy ⅔ jabłek, Posypujemy rodzynkami i orzechami.

farsz jabłkowy
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 5. Ciasto zawijamy z jednej strony, smarujemy powierzchnię dżemem i zawijamy drugą stronę, by zakleić roladę.

zwijanie rolady
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 6. Ciasto po wierzchu smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Układamy luźno pozostałe jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem.

smarowanie ciasta
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel

Krok 7. Ciasto kroimy (lub nie) i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu można jabłka posypać dodatkowo cukrem pudrem.

upieczone ciasto
Fot. youtube.com/AnnasBakeChannel