Do ciasta francuskiego z jabłkami dodaję ten składnik. Deser smakuje jak marzenie

Oto prosty przepis na jabłka zapiekane w cieście francuskim. Niby nic wielkiego, ale po odpowiednim wzbogaceniu owocowego farszu smak staje się głęboki i ciekawy. Całe danie zaś prezentuje się niesamowicie apetycznie.
Ciasto francuskie z jabłkami i cynamonem
Uniwersalne w wielu zastosowaniach, tak słodkich, jak i wytrawnych, ciasto francuskie pozwala na przygotowanie wielu ciekawych rolad. W prezentowanym tu wydaniu zmienia się w specyficzną szarlotkę. Upieczone po pokrojeniu przypomina też jednak przekąski znane jako viennoiserie, ciastka francuskie faszerowane dżemem i owocami.
Za niezwykły smak prezentowanego tu wariantu takich słodkich bułeczek odpowiada dżem morelowy. Nie tylko przełamuje on kwasowość jabłka i wzbogaca jego smak. Dodatkowo pomaga utrzymać strukturę ciasta – zarówno tę, której potrzebujemy do upieczenia, jak i tę, którą odczuwamy na języku.
Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodęCiastka jabłkowe z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Anna's Bake Channel. Potrawę taką można przygotować na dwa sposoby. Jeden, jak w tym wydaniu, to wypiekanie pokrojonych ciastek. Drugi – pieczenie całej rolady do porcjowania już na stole.
Składniki
- 3 jabłka
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 20 ml soku z cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g dżemu morelowego
- 2 garści rodzynek
- 2 garści posiekanych orzechów
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżki mleka
Zapiekane jabłka
Krok 1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie plasterki.

Krok 2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Posypujemy jabłka, skrapiamy je sokiem z cytryny i odstawiamy na chwilę.

Krok 3. Na papierze do pieczenia rozprostowujemy ciasto. Przez środek smarujemy pas dżemu morelowego.

Krok 4. Na pasku dżemu układamy ⅔ jabłek, Posypujemy rodzynkami i orzechami.

Krok 5. Ciasto zawijamy z jednej strony, smarujemy powierzchnię dżemem i zawijamy drugą stronę, by zakleić roladę.

Krok 6. Ciasto po wierzchu smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Układamy luźno pozostałe jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem.

Krok 7. Ciasto kroimy (lub nie) i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu można jabłka posypać dodatkowo cukrem pudrem.






































