Smakosze.pl Przepisy Do konfitury śliwkowej dodaję ulubiony produkt moich dzieci. Słoiki znikają błyskawicznie
Fot. Canva/zeleno

Do konfitury śliwkowej dodaję ulubiony produkt moich dzieci. Słoiki znikają błyskawicznie

7 sierpnia 2024

Niektóre dzieci najchętniej jadłyby tylko chleb z nutellą. Zastąpienie czekoladowych smarowideł owocowymi przetworami to dobry krok na drodze do ich zdrowia. Z tym przepisem mogą nawet nie zauważyć zmiany. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao i ksylitolem zamiast cukru to dobry zamiennik kultowej masy do smarowania pieczywa! Moje dzieci ją uwielbiają.

Kakaowa konfitura

Konfitury śliwkowe wyróżniają się ze wszystkich owocowych przetworów. Są pełne w smaku i, nie tracąc nic ze swojej słodyczy, dodają do nich świetnie zbalansowanej kwasowości i swojego specyficznego umami. Dlatego pewnie tak świetnie sprawdzają się w rozmaitych zestawieniach.

Śliwkowe przetwory serwujemy więc często w wytrawnych potrawach . Równie dobrze jednak sprawdzają się w zestawieniu z czekoladą i kakao . Na tyle dobrze, że o śliwkowych powidłach z kakaowym posmakiem można z powodzeniem powiedzieć „ domowa nutella ”.

konfitury na chlebie
Fot. Canva
Dodałem łyżkę produktu do sosu. Kurki nigdy nie smakowały lepiej

Domowa nutella ze śliwek

Konfitury śliwkowe z kakao zamiast sklepowych kremów czekoladowych to doskonały wybór, jeśli chodzi o dietę. Zwłaszcza jeśli, jak w naszym przepisie, zrezygnujemy w ogóle z cukru na rzecz ksylitolu czy też jednego z wielu naturalnych słodzików . Używając ich w tym przepisie warto pamiętać o proporcji słodzika. Ksylitol jest mniej więcej równie słodki jak cukier, ale niektóre substancje są bardziej lub mniej słodkie, a wtedy przepis trzeba modyfikować.

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • 80 g kakao
  • 350- 400 g ksylitolu

Konfitura śliwkowa z kakao

Śliwki myjemy, dzielimy na połowy i wyjmujemy pestki. Owoce umieszczamy w głębokiej patelni i smażymy przez ok. godzinę na małej mocy palnika. Mieszamy od czasu do czasu.

Wygotowane śliwki zasypujemy cukrem i, mieszając, gotujemy dalej. Potrzebne będzie częstsze mieszanie, bo cukier będzie miał skłonności do przypalania się. Powidła można gotować z przerwami, potrzeba na to kilka godzin.

Dobrze wygotowane i gęste powidła blendujemy – niekoniecznie na zupełnie gładką masę. Zasypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Na końcu jeszcze raz zagotowujemy.

Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Wypróbuj też przepisy na prosty sernik z czterech składników i bryzol jak z PRL-u .

powidła śliwkowe
Fot. Canva
Włącz do codziennej diety. Skutecznie ochroni przed kleszczami i komarami
Obtocz w mące i usmaż. Przysmak z barów mlecznych i stołówek bije mielone na głowę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy