Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodałem łyżkę produktu do sosu. Kurki nigdy nie smakowały lepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.08.2024 17:20

Dodałem łyżkę produktu do sosu. Kurki nigdy nie smakowały lepiej

sos kurkowy
Fot. YouTube/Michele Grasso

Niektórzy śmieją się, że kurki to kurczak wśród grzybów. Może mają rację? Z tym przepisem przygotowujemy je – jak kurczaka – w śmietanie. I podobnie jak z rzadka do kurczaka, dodajemy jeden ciekawy składnik.

Sezon na kurki

W trakcie wakacyjnych miesięcy sezon na kurki trwa w najlepsze. Choć ciągle przed nami okres, kiedy lasy mają nam najwięcej do zaoferowania, te małe, pomarańczowe grzybki są z nami już od miesięcy i nigdzie się nie wybierają co najmniej do października. Dobrze więc mieć na podorędziu kilka przepisów na potrawy z nimi.

Oto jeden z takich prostych przepisów na sos kurkowy w śmietanie. Odnajdzie się doskonale z makaronem jako forma polskiego spaghetti (choć lepiej użyć penne czy kokardek), lecz także w towarzystwie kaszy. Może być też dodatkiem w mięsnych czy rybnych daniach. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Michele Grasso na YouTube.

dużo kurek
fot. Canva
Włącz do codziennej diety. Skutecznie ochroni przed kleszczami i komarami

Sos śmietanowy z kurkami

Nie jest to jednak zwykły sos śmietanowy. Zawiera bowiem jeden rzadko spotykany składnik. Miarka soku z cytryny podbija smak grzybowy i nieco przełamuje słodycz śmietanki, w której dusimy grzyby.

Składniki

  • ⅓ kg kurek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz, masło klarowane

Sos kurkowy z cytryną

Kurki czyścimy dokładnie, najlepiej szczoteczką, szybko płuczemy, by nie nasiąkły i obsuszamy. Szalotkę kroimy drobno. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kurki wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy powoli przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kiedy grzyby zrobią się miękkie, dodajemy na patelnię śmietankę i dokładnie mieszamy. Posypujemy startą natką pietruszki i przyprawiamy sokiem z cytryny. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kolejne kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 

Tak przygotowane kurki podajemy w dowolnym zestawieniu obiadowym, ale świetnie smakują też ze świeżym pieczywem. Można dodatkowo przyprawić je świeżym tymiankiem.

Wypróbuj też przepis na bezmięsne schabowe i sposoby na mrożenie grzybów

grzyby na patelni
fot. Canva