Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis
Wydawałoby się, że trudno odkryć od nowa surówkę z czerwonej kapusty. W końcu to jedna z tych potraw, na które przepis praktycznie zawiera się w nazwie. A jednak – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku, w dodatkach.
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to ceniony wariant tego popularnego warzywa . Badania wskazują, że jest bogatsza od innych, zwłaszcza jeśli chodzi o mikroelementy i właściwości przeciwutleniające. Ma ona nawet 10 razy więcej witaminy A niż jej biała koleżanka, wygrywa też ilością potasu, manganu, selenu, magnezu i żelaza.
Surówki są generalnie nieprzecenionym składnikiem naszej diety, ale surówka z czerwonej kapusty jest szczególnie warta uwagi . Zwłaszcza uwzględniając charakterystyczny smak tego warzywa. Sprawia on, że prócz samej kapusty nie potrzebujemy wiele więcej.
Surówka z ciekawym dressingiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje w nim swój wariant dressingu surówki. Warto zwrócić uwagę, jak miód podbije smak czerwonej kapusty.
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 60 ml oliwy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Surówka z kapusty z miodem
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odcedzamy i przenosimy do salaterki. Zalewamy sokiem z cytryny (można też użyć kwasku cytrynowego) i mieszamy dokładnie.
Do miski ścieramy na tarce o grubych okach jabłko . Cebulę kroimy w drobne pióra i dodajemy do surówki. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód . Mieszamy do połączenia składników. Dressing wylewamy na surówkę, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Wypróbuj też przepisy na szakszukę według Heni i tradycyjne pączki .