Smakosze.pl Przepisy Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis
Fot. youtube.com/Damiankuchniaodkuchni

Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis

15 stycznia 2025

Wydawałoby się, że trudno odkryć od nowa surówkę z czerwonej kapusty. W końcu to jedna z tych potraw, na które przepis praktycznie zawiera się w nazwie. A jednak – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku, w dodatkach.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to ceniony wariant tego popularnego warzywa . Badania wskazują, że jest bogatsza od innych, zwłaszcza jeśli chodzi o mikroelementy i właściwości przeciwutleniające. Ma ona nawet 10 razy więcej witaminy A niż jej biała koleżanka, wygrywa też ilością potasu, manganu, selenu, magnezu i żelaza.

Surówki są generalnie nieprzecenionym składnikiem naszej diety, ale surówka z czerwonej kapusty jest szczególnie warta uwagi . Zwłaszcza uwzględniając charakterystyczny smak tego warzywa. Sprawia on, że prócz samej kapusty nie potrzebujemy wiele więcej.

szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/Damiankuchniaodkuchni
Zaproponowała księdzu obiad podczas wizyty duszpasterskiej. Jego odpowiedź zwaliła ją z nóg

Surówka z ciekawym dressingiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje w nim swój wariant dressingu surówki. Warto zwrócić uwagę, jak miód podbije smak czerwonej kapusty.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 60 ml oliwy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Surówka z kapusty z miodem

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odcedzamy i przenosimy do salaterki. Zalewamy sokiem z cytryny (można też użyć kwasku cytrynowego) i mieszamy dokładnie.

Do miski ścieramy na tarce o grubych okach jabłko . Cebulę kroimy w drobne pióra i dodajemy do surówki. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę.

Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód . Mieszamy do połączenia składników. Dressing wylewamy na surówkę, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Wypróbuj też przepisy na szakszukę według Heni i tradycyjne pączki .

surówka
fot. Canva
Zrób przed obróbką żołądków drobiowych. Będą mięciutkie i pyszne
Wrzuć banany na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy