Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy
Ulepsz swoją jajecznicę, dodając jedną łyżeczkę prostego składnika. Z nim jajecznica będzie wyjątkowo puszysta. Dowiedz się, co dodać oraz jak przyrządzić to popularne, ale wybitnie smaczne danie, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. Ta wersja zachwyci wszystkich smakoszy.
Jajecznica inna niż zazwyczaj
Dla wielu jajecznica do doskonałe danie na śniadanie . Nie ma się, co dziwić, ponieważ robi się je bardzo łatwo i co najważniejsze – jest bardzo sycące. W ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi potrzebnej na pierwszą część dnia energii.
Nie każdy jednak wie, że klasyczna jajecznica może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który w połączeniu z jajkami , masłem i innymi dodatkami sprawi, że będzie idealnie puszysta. Składnik oraz dokładny przepis poznasz w dalszej części artykułu.
Nie może zabraknąć tych składników
Każda jajecznica składa się, oczywiście, z jajek. Jednak w tym przepisie istotna jest także odrobina mąki ziemniaczanej. To właśnie dzięki niej jajecznica będzie puszysta, a w dodatku będzie smakowały wybornie. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne proporcje zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy przygotowanie puszystej jajecznicy.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła + odrobina do smażenia
- 1,5 stołowej łyżki mleka
- 1 stołowa łyżka wody
- sól
Przepis na puszystą jajecznicę
Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej mleko. Wymieszaj oba składniki na jednolitą, pozbawioną grudek masę. Dodaj masło i wbij jajka. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj składniki. Masa jajeczna ma być spieniona i jednolita (nie przejmuj się, jeśli pozostaną w niej spore kawałki masła).
Na patelnię wlej wodę. Podgrzej ją na średnim ogniu, a kiedy odparuje i zostanie tylko kilka kropli, rozpuść masło. Wlej masę z jajek. Mieszając, smaż jajka do ulubionego i odpowiedniego stopnia wysmażenia. Jednak, żeby cieszyć się puszystą strukturą, smaż jajecznicę krótko i z dejmij ją z ognia, kiedy nie ma jeszcze pożądanego stopnia ścięcia. Dojdzie na patelni. Następnie podawaj jajecznicę na śniadanie ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis Strzelczyka na smażony ser oraz dowiedz się, jak marynować cukinię po indyjsku .