Smakosze.pl Przepisy Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy
Fot. Canva/bit245

Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy

21 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ulepsz swoją jajecznicę, dodając jedną łyżeczkę prostego składnika. Z nim jajecznica będzie wyjątkowo puszysta. Dowiedz się, co dodać oraz jak przyrządzić to popularne, ale wybitnie smaczne danie, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. Ta wersja zachwyci wszystkich smakoszy.

Jajecznica inna niż zazwyczaj

Dla wielu jajecznica do doskonałe danie na śniadanie . Nie ma się, co dziwić, ponieważ robi się je bardzo łatwo i co najważniejsze – jest bardzo sycące. W ten sposób dostarczasz swojemu organizmowi potrzebnej na pierwszą część dnia energii.

Nie każdy jednak wie, że klasyczna jajecznica może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który w połączeniu z jajkami , masłem i innymi dodatkami sprawi, że będzie idealnie puszysta. Składnik oraz dokładny przepis poznasz w dalszej części artykułu.

kremowa jajecznica.jpg
Fot. Canva/BarrySeward
Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny

Nie może zabraknąć tych składników

Każda jajecznica składa się, oczywiście, z jajek. Jednak w tym przepisie istotna jest także odrobina mąki ziemniaczanej. To właśnie dzięki niej jajecznica będzie puszysta, a w dodatku będzie smakowały wybornie. Wszystkie potrzebne produkty oraz ich dokładne proporcje zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy przygotowanie puszystej jajecznicy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła + odrobina do smażenia
  • 1,5 stołowej łyżki mleka
  • 1 stołowa łyżka wody
  • sól

Przepis na puszystą jajecznicę

Do miski wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej mleko. Wymieszaj oba składniki na jednolitą, pozbawioną grudek masę. Dodaj masło i wbij jajka. Wsyp odrobinę soli i wymieszaj składniki. Masa jajeczna ma być spieniona i jednolita (nie przejmuj się, jeśli pozostaną w niej spore kawałki masła).

Na patelnię wlej wodę. Podgrzej ją na średnim ogniu, a kiedy odparuje i zostanie tylko kilka kropli, rozpuść masło. Wlej masę z jajek. Mieszając, smaż jajka do ulubionego i odpowiedniego stopnia wysmażenia. Jednak, żeby cieszyć się puszystą strukturą, smaż jajecznicę krótko i z dejmij ją z ognia, kiedy nie ma jeszcze pożądanego stopnia ścięcia. Dojdzie na patelni. Następnie podawaj jajecznicę na śniadanie ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis Strzelczyka na smażony ser oraz dowiedz się, jak marynować cukinię po indyjsku .

jajecznica 2.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hit
Napakowany potasem i zdrowszy niż borówka. Ten owoc podbija serca Polaków
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy