Nauczyłem się piec cebulę cukrową. Przepis mojej babci okazał się genialny
Zapomnij o smażeniu cebuli. Pieczona smakuje o wiele lepiej, a w dodatku pasuje do każdego dania. Poznaj niezwykły przepis babci i sama przekonaj się o zaskakującym smaku tak przygotowanej cebuli. Już nigdy nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej a co najważniejsze – rodzina będzie zachwycona.
Nieznany przepis babci
Jakiś czas temu babcia zaskoczyła wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Kaszę gryczaną podała z ćwiartkami pieczonej cebuli cukrowej. W takim połączeniu niezwykle smakowała sama kasza, ale przede wszystkim cebula. Wszyscy, nad takim połączeniem, oniemieli z zachwytu. Kasza, jak nigdy ,zniknęła w zawrotnym tempie.
Po obiedzie od razu poprosiłem babcię o przepis. Z chęcią się nim ze mną podzieliła, a ja od tamtego czasu cebuli nie przyrządzam inaczej. W tym wydaniu jest zdecydowanie smaczniejsza niż smażona, a w dodatku doskonale pasuje do praktycznie każdego dania. Poznaj przepis i o jej wybornym smaku przekonaj się sama.
Polacy kupują je za krocie, a Lewandowska robi za grosze. To mleko to hitNie tylko cebula
Jak już wiesz, najważniejszym składnikiem jest cebula cukrowa. Podczas zakupów wybierz te nieco mniejsze okazy. Będziesz miała pewność, że upiecze się idealnie. Przygotowane w ten sposób warzywo będzie łagodne, soczyste i będzie smakowało doskonale tylko, jeżeli przyprawisz je składnikami z listy poniżej. Są one niezbędne, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Sprawdź, czego będziesz potrzebować i zaczynamy.
Składniki:
- 2-3 niewielkie cebule cukrowe
- 40 g masła
- 5 g soli
- pieprz
Przepis na pieczoną cebulę cukrową
Cebulę obierz, a następnie pokrój, dzieląc ją na ćwiartki. Lekko ją otwórz i w środek każdej cebuli włóż mniej więcej 2 łyżeczki masła.
Cebule przypraw solą. Każdą z nich obsyp odrobiną pieprzu. Warzywa zawiń osobno w folię aluminiową i ustaw na blaszce. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Na koniec otwórz folię, aby nadmiar pary mógł odparować. Pieczoną cebulę cukrową podawaj z kaszą gryczaną lub z innymi dodatkami. Doskonale pasuje do mięs. Zawsze smakuje doskonale. Sprawdź przepis na marynować cukinię oraz dowiedz się, jak przechowywać koperek, aby zawsze cieszyć się jego świeżością.