Smakosze.pl Porady Dodaj odrobinę do startych ziemniaków. Uwielbiane placki nie będą ociekać tłuszczem
Fot. Shutter/Garna Zarina

Dodaj odrobinę do startych ziemniaków. Uwielbiane placki nie będą ociekać tłuszczem

15 listopada 2024

Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.

Placki ziemniaczane bez tłuszczu

Płatki ziemniaczane to niezastąpiona potrawa, czy to na śniadanie, jako dodatek do obiadu, czy jako samodzielna przekąska. Jeśli chodzi o smak, ziemniaki pokazują się w nich od najlepszej strony. Podsmażone i rumiane, są pełne w smaku i mają to coś, co sprawiło, że wieki temu koronowaliśmy kartofle na króla polskiej kuchni.

Gorzej, niestety, z dietetycznym aspektem chrupiących placków ziemniaczanych . O ile bowiem w ziemniakach nie ma co do zasady nic złego, nieco gorzej jest z ich smażoną odmianą. A to za sprawą tłuszczu. Jak zrobić, by placki wypiły go mniej?

kopczyk placków
fot. Canva
Poszukiwana przez Polaków ryba w końcu dostępna w Polsce. Jest tańsza i zdrowsza, niż dorsz

Chrupiące placki ziemniaczane

Aby nasz obiad w piątek był naprawdę widowiskowy, skupmy się na podaniu chrupiących placków ziemniaczanych. Jak zapewnić im tę chrupkość? Trzeba przestrzegać kilku zasad, ale najpierw użyć jednego dodatku.

Dodatkiem tym jest spirytus albo ocet . Wystarczy 1-2 łyżki kwasu lub alkoholu, by zaimpregnować placki tak, że nie wypiją tak dużo tłuszczu z patelni . To podobna metoda do tej, którą stosujemy przy smażeniu faworków.

Obiad w piątek

Aby otrzymać naprawdę chrupiące placki ziemniaczane należy dopilnować, by smażyły się następnie na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wybieramy więc masło klarowane, a nawet fryturę . Można na nich osiągnąć wysoką temperaturę bez przypalania. Dzięki temu placki spędzają mniej czasu na tłuszczu i szybciej się ścinają, nie wchłaniając go zbyt wiele.

Oczywiście placki ziemniaczane wyjmujemy na ręcznik papierowy , który wchłonie to, co przenieśliśmy na nich z patelni. Dopiero po takim osuszeniu placki wędrują na talerz obiadowy. Jeśli do tego pamiętaliśmy, by obrócić je tylko raz , zrobiliśmy wszystko co trzeba, by placki ziemniaczane miały mniej tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na niezwykły omlet z chipsów ziemniaczanych i domową kiełbasę bez wędzenia .

placki ziemniaczane na talerzu
fot. Canva
To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy