Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.11.2024 22:00

Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji

surówka
Fot. Canva/arfo

Wiadomo, że przepisy od babci gwarantują doskonały smak. Tak też właśnie jest z recepturą na surówkę z pora, jabłka i marchewki. Wychodzi lepsza niż z restauracji, a robi się ją w jedną chwilę. 

Surówka lepsza niż w restauracji

Surówka z przepisu mojej babci nie ma sobie równych. Jest prosta, ale bardzo smaczna. Pasuje właściwie do każdego dania obiadowego. Smakuje też z kanapką i można ją zabrać do szkoły lub pracy. Tę pyszną i zdrową surówkę robię z pora, jabłka i marchewki.

Ma nieco ostry smak, ale też pełna jest delikatnych nut. Z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego smakuje, że palce lizać. Robi się ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Poniżej zamieszczam przepis na surówkę lepszą niż w restauracji. 

surówka
Fot. Canva/arfo
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąć

Jak zrobić surówkę z pora, jabłka i marchewki?

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia pora w krążki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W podobny sposób zetrzyj jabłko. 

Następnie składniki wymieszaj, dołóż majonez lub jogurt. Ja podobnie jak babcia robię te surówkę z majonezem, jednak nie daję go dużo. Nie używam ani soli, ani pieprzu, bo surówka najlepiej smakuje bez przypraw. 

Surówka prosta i pyszna

Surówka z pora, jabłka i marchewki będzie smakować całej rodzinie. Pasuje do dań mięsnych, ale też wegetariańskich. Można ją podać do obiadu, kolacji lub zjeść na drugie śniadanie. W każdym wydaniu dostarczy smaku i witamin.

Jej zaletą jest prostota przygotowania. Kilka minut wystarczy, by przyrządzić surówkę lepszą niż w restauracji. Wzbogaci smak każdego dania i szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o sposobach na idealne ciasto drożdżowe. Polecaliśmy przepis na zalewajkę. 

surówka
Fot. Canva/arfo

Źródło: przepisy.pl