Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Wiadomo, że przepisy od babci gwarantują doskonały smak. Tak też właśnie jest z recepturą na surówkę z pora, jabłka i marchewki. Wychodzi lepsza niż z restauracji, a robi się ją w jedną chwilę.
Surówka lepsza niż w restauracji
Surówka z przepisu mojej babci nie ma sobie równych. Jest prosta, ale bardzo smaczna. Pasuje właściwie do każdego dania obiadowego. Smakuje też z kanapką i można ją zabrać do szkoły lub pracy. Tę pyszną i zdrową surówkę robię z pora, jabłka i marchewki.
Ma nieco ostry smak, ale też pełna jest delikatnych nut. Z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego smakuje, że palce lizać. Robi się ją raz- dwa i równie szybko znika z talerzy. Poniżej zamieszczam przepis na surówkę lepszą niż w restauracji.
Sypię do herbaty zapomnianą przyprawę. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i pozwala szybciej zasnąćJak zrobić surówkę z pora, jabłka i marchewki?
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 por
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia pora w krążki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W podobny sposób zetrzyj jabłko.
Następnie składniki wymieszaj, dołóż majonez lub jogurt. Ja podobnie jak babcia robię te surówkę z majonezem, jednak nie daję go dużo. Nie używam ani soli, ani pieprzu, bo surówka najlepiej smakuje bez przypraw.
Surówka prosta i pyszna
Surówka z pora, jabłka i marchewki będzie smakować całej rodzinie. Pasuje do dań mięsnych, ale też wegetariańskich. Można ją podać do obiadu, kolacji lub zjeść na drugie śniadanie. W każdym wydaniu dostarczy smaku i witamin.
Jej zaletą jest prostota przygotowania. Kilka minut wystarczy, by przyrządzić surówkę lepszą niż w restauracji. Wzbogaci smak każdego dania i szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o sposobach na idealne ciasto drożdżowe. Polecaliśmy przepis na zalewajkę.
Źródło: przepisy.pl