Smakosze.pl Porady Dodaj ten produkt do wrzątku, zanim zaczniesz gotować brokuły. Różnicę zauważysz od razu
canva/frema

Dodaj ten produkt do wrzątku, zanim zaczniesz gotować brokuły. Różnicę zauważysz od razu

17 sierpnia 2023

Czy wiesz jak gotować brokuły, by zachowały intensywny kolor oraz smak? Przyrządzanie warzywa we wrzątku nie może się obyć bez dodania jednego produktu. Sztuczka nie jest skomplikowana i wiele kucharek z powodzeniem ją stosuje.

Wiem, jak gotować brokuły

Sposobów przyrządzenia zdrowego zielonego warzywa jest kilka. Większość decyduje się na gotowanie w osolonym wrzątku. Wrzuca się wtedy niewielkie różyczki do płynu i wyjmuje po kilku minutach.

Wyjęte warzywo nierzadko jest jednak blade i wygląda nieapetycznie. Okazuje się jednak, że dodanie jednego produktu do wody może zapobiec kulinarnej katastrofie. Co będzie potrzebne? Wyjaśniam w dalszej części materiału, dostępnej pod zdjęciem.

Przed wrzuceniem brokuła wlej mleko.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Codogara.pl
Weź czerstwy chleb i polej go wodą z kranu. Żałuję, że nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki

Dodaj mleko do wody. Tak pysznego brokuła jeszcze nie jadłeś

Chcąc przygotować główkę brokuła, musimy ją dobrze oczyścić. Nim przystąpimy do mycia, podzielmy warzywo na drobne różyczki. W ten sposób dotrzemy w najgłębsze zakamarki.

Kawałki warzywa wrzucamy do wrzątku z dodatkiem mleka, soli i cukru. Na jedną średnią główkę wystarczy pół litra wody, 50 ml nabiału oraz 1 łyżeczka każdej z przypraw. Brokuła wyjmujemy po 4-5 minutach.

Jak gotować brokuła bez mleka?

Nie wszyscy mogą lub chcą dodawać nabiał do swoich dań. Sama staram się przyrządzać warzywa w wodzie z solą, pilnując, by pozostały al dente. Jeśli mam czas, wybieram gotowanie na parze. Brokuł przyrządzony w ten sposób smakuje znakomicie.

Pamiętajcie też, że warzywo można jeść na surowo , z jego łodygi natomiast zrobicie roślinny majonez . Twarde kawałki nadają się także do kiszenia . Będą idealnym dodatkiem do kanapek lub obiadu.

Jak gotować brokuły by były smaczne.jpg
canva/HandmadePictures
Kroję banany, wykładam na blachę i przykrywam puszystą pianką. To ciasto jest hitem w moim domu
Przepis na ogórki gyros dostałam od sąsiadki. Przy tej zalewie kiszone i konserwowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy