Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść surowy brokuł? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.01.2023 15:09

Czy można jeść surowy brokuł? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

brokuł
Canva / perfectwave

Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.

Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo.

Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.

W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.

Pomysł na surowy brokuł, czyli pyszna i chrupiąca surówka

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 1 puszka konserwowej kukurydzy

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1 niewielka cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki miodu

  • szczypta ostrej papryki

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz do smaku

Zaskakująca i smaczna surówka z brokuła krok po kroku

Brokuła dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w cienkie plasterki. Warzywo obsyp solą, przemieszaj i odstaw na 10-15 minut do momentu, aż nieco zmięknie.

Przygotuj pozostałe warzywa do surówki z brokułem. Cebulę oraz paprykę pokrój w niewielką kostkę. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy.

W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki. Jogurt połącz z miodem, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Składniki starannie wymieszaj.

Do miski z brokułem dodaj pokrojone warzywa. Surówkę zalej sosem, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu posmakuj dania, w razie potrzeby dodatkowo je dopraw. Surówka gotowa jest do podania.

Panierowane brokuły to zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek. Zielony brokuł z powodzeniem uświetni klasyczne śniadanie na bazie jajek.

sałatka
canva/ElenaFabbrili

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: