Czy można jeść surowy brokuł? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.
Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo.
Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.
W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Pomysł na surowy brokuł, czyli pyszna i chrupiąca surówka
Składniki:
1 brokuł
1 puszka konserwowej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1 niewielka cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki miodu
szczypta ostrej papryki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
Zaskakująca i smaczna surówka z brokuła krok po kroku
Brokuła dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w cienkie plasterki. Warzywo obsyp solą, przemieszaj i odstaw na 10-15 minut do momentu, aż nieco zmięknie.
Przygotuj pozostałe warzywa do surówki z brokułem. Cebulę oraz paprykę pokrój w niewielką kostkę. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy.
W osobnej miseczce przygotuj sos do sałatki. Jogurt połącz z miodem, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Składniki starannie wymieszaj.
Do miski z brokułem dodaj pokrojone warzywa. Surówkę zalej sosem, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu posmakuj dania, w razie potrzeby dodatkowo je dopraw. Surówka gotowa jest do podania.
Panierowane brokuły to zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek. Zielony brokuł z powodzeniem uświetni klasyczne śniadanie na bazie jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler wystawiła na aukcję WOŚP Łomotanie Faworków. Zwycięzcę czeka nie lada gratka
Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama