Smakosze.pl Przepisy Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Canva/@Antic Zlatko

Dodaję do placków ziemniaczanych składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli chcesz zmienić smak placków, to dokładnie przeczytaj ten przepis. Wszystko zanotuj i nie zapomnij dodać najważniejszego składnika. Będziesz zaskoczona jak bardzo, ulepszy smak twoich placków.

Wszyscy kochamy placki

Placki ziemniaczane kochamy za zewnętrzną chrupkość i miękkość w środku. Stanowią podstawę zarówno słonych, jak i słodkich dań. Ich uniwersalność polega na tym, że idealnie łączą się gulaszem, ale też ze śmietaną i cukrem.

Podstawową placków są ziemniaki. Idealne będą te z dużą zawartością skrobii. Dobrym wyborem będą ziemniaki z gatunków Flaming, Gracja, Tajfun.

tarcie ziemniaków.jpg
Canva/@ksuchachmeister
Przejadły mi się schabowe i mielone. Teraz robię znacznie lepsze kotlety

Ten składnik zmieni twoje placki

Znudziły ci się placki z mięsnym sosem, a słodkie są dobre, ale na deser. Powinnaś zrobić placki ziemniaczane w ten sposób. Kluczem ich smaku jest oregano. Dzięki tej przyprawie odmienisz smak swoich placków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • oregano
  • sól

Jak zrobić pyszne placki ziemniaczane?

Zacznij od obrania, umycia i starcia ziemniaków. Możesz do tego wykorzystać tarkę elektryczną, ale korzystając z tej tradycyjnej, otrzymasz dłuższe i grubsze wiórki z ziemniaków . Obierz i zetrzyj cebulę, którą dodaj do ziemniaków. Wbij jajka i dopraw szczyptą sól. Wymieszaj na jednolitą masę. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser .

Na rozgrzaną patelnię nałóż ziemniaczaną masę. Smaż z dwóch stron do zarumienienia . Podczas smażenia na jedną zarumienioną już stronę placka wsyp starty ser i posyp oregano . Placki pozostaw na patelni do momentu rozpuszczenie się sera. Połączenie placków z serem i oregano stanowi wyjątkowy smak. Sprawdź, co zrobić z resztek wędliny i sera oraz czego nigdy nie dodawaj do herbaty .

oregano.jpg
Canva/@HandmadePictures
Prawie wszyscy zapomnieli o tej zupie. Robię ją praktycznie w każdą zimę, to hit w moim domu
Pokrój pory, wrzuć do wody i zagotuj. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy