Smakosze.pl Przepisy Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze
Fot. Canva/Nadya_Grunau

Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze

23 kwietnia 2024

Coraz więcej osób nie może używać mąki. Powodem jest alergia na gluten i celiakia. Czy takie osoby muszą rezygnować z naleśników? Nie, ale mąką powinny zastąpić tym składnikiem. Dzięki niemu naleśniki wychodzą o wiele lepsze niż te tradycyjne.

Naleśniki bez mąki? To możliwe!

Zwykle naleśniki przyrządzamy z jajek , mąki i mleka . To tradycyjny sposób, z  którego korzysta wiele osób. Jednak, gdy doskwiera nam alergia na gluten lub celikaia, to oznacza jedno. Nie możemy korzystać z mąki . Ten produkt w diecie wywołuje nieprzyjemne dolegliwości.

Wiążą się one z problemami ze strony układu trawiennego. Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, ale też przewlekłe zmęczenie i ból głowy, to dolegliwości, które mogą wystąpić po zjedzeniu produktów z dodatkiem mąki. Czy w takim razie osoby, które borykają się z takimi problemami zdrowotnymi, muszą zrezygnować z naleśników?

naleśniki
Fot. Canva/Maria Borisenko
Sąsiadka dała mi przepis na ciasto bajeczne. Od razu stało się hitem w moim domu

Mąkę zastąp tym produktem

Mąkę wystarczy zastąpić innym produktem podczas przyrządzania naleśników. Dzięki niemu danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. Zamiennik mąki jest łatwy do kupienia i bardzo smaczny. Mowa o serku mascarpone, który jest kremowy i dostarcza sporo wapnia oraz energii.

Dzięki niemu naleśniki wyjdą przyjemnie śmietankowe i o właściwej konsystencji . Takie bezglutenowe naleśniki będą smakować i co najważniejsze, z jedzenia tego dania nie muszą rezygnować osoby z alergią na gluten i celiakią. Poniżej prezentujemy przepis na bezglutenowe naleśniki z serkiem mascarpone.

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe z serkiem mascarpone?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki serka mascarpone
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników zacznij od wbicia jajek do miski, dodaj ciepłe masło, serek mascarpone i sól . Składniki dokładnie zblenduj.

Na patelni rozgrzej olej, nalewaj porcje ciasta. Naleśniki smaż z dwóch stron na rumiany kolor. Podawaj, jak lubisz. Danie będzie smakować na słodko i w wytrawny sposób. Pisaliśmy o tym, jak przygotować koktajl z koperku. Przypominaliśmy przepis na popularne kiedyś wiejskie danie pełne witamin.

naleśniki
Fot. Canva/peterzsuzsa

Źródło: pysznosci.pl

Czy rabarbar się obiera? Wiele osób jest w sporym błędzie
Gołąbki bez zawijania robię, gdy mam mało czasu. Znikają z talerzy w mgnieniu oka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy