Sąsiadka dała mi przepis na ciasto bajeczne. Od razu stało się hitem w moim domu
Sąsiadka podzieliła się ze mną przepisem na pyszny wypiek. Nazywa go ciastem bajecznym. Jak tylko go spróbowałem, zrozumiałem, skąd ta nazwa. Poniżej dzielę się recepturą, byś ty też mogła się o tym przekonać.
Przepis dostałem od sąsiadki
Niedawno spotkałem moją dobrą sąsiadkę, która podzieliła się ze mną niezwykłym przepisem na ciasto bajeczne. Znajoma bardzo je zachwalała, więc wypróbowałem przepis i miała rację. Ciasto jest obłędne i nie ma sobie równych. Koniecznie musisz je zrobić.
Dokładne instrukcje umieściłem w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz też listę ze wszystkimi składnikami. Sprawdź listę i zaczynamy pieczenie. Przekonasz się, że było warto.
Czy rabarbar się obiera? Wiele osób jest w sporym błędzieCo będzie ci potrzebne?
Poniższy wariant ciasta zawiera dżem truskawkowy i galaretki cytrynowe. Oczywiście te smaki możesz zmodyfikować w zależności od swojego smaku. Zaręczam jednak, że ta kombinacja jest po prostu przepyszna.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka miękkiego masła
Pozostałe składniki:
- 2 opakowania galaretek cytrynowych
- 3-4 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 szklanki zimnej śmietanki 30%
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- płyn do nasączenia biszkoptu ( u mnie woda z cukrem i cytryną)
Przepis na ciasto bajeczne
Do miski wbij jajka i wsyp ½ szklanki cukru. Oba składniki ubij za pomocą miksera na gęstą pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie wsyp ją do masy jajecznej. Dokładnie je wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią gęste ciasto. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Do garnka włóż wszystkie składniki i zalej je mlekiem. Całość wymieszaj.
Garnek postaw na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż zgęstnieje. Masę do ciasta bajecznego odstaw do ostygnięcia.
Każdą z galaretek na ciasto bajeczne wsyp do osobnej miski. Do misek dolej po 1 szklance wrzącej wody. Składniki wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
W misce utrzyj kostkę miękkiego masła. Wymieszaj je z ostudzoną masę budyniową. Upieczony w międzyczasie biszkopt przekrój na dwie części. Każdą nasącz.
Na pierwszą warstwę biszkoptu nałóż połowę masy budyniowej. Równomiernie rozsmaruj. Połóż drugi nasączony biszkopt, posmaruj pozostałą warstwą kremu i rozłóż na nim ciastka. Zalej je ostudzoną galaretką wymieszaną z dżemem.
Przygotuj ostatnią warstwę ciasta bajecznego. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ją z drugą galaretką. Poczekaj, aż nieco stężeje, a na koniec rozłóż ją na pozostałych składnikach. Ciasto bajeczne wstaw do lodówki, aby dobrze się zsiadło.
Sprawdź przepis na sałatkę z cukinii oraz dowiedz się, o czym przypomina Bosacka.