Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji
Macie ochotę na proste, pyszne danie jak za dawnych lat? Przygotujcie domowy makaron według przepisu siostry Anastazji. Będzie smakował o niebo lepiej od kupnego. A żeby zamienić go w danie, wystarczy polać śmietaną lub lekkim, mięsnym sosem. Taki makaron możecie też podać do rosołu.
Czasy, gdy makaron do rosołu robiło się własnoręcznie, w większości domów odeszły w niepamięć. Teraz mamy bowiem w sklepach do wyboru przeróżne rodzaje gotowych klusek. To oczywiście ujęło nam pracy, ale makaronowi też niestety smaku. Bowiem żaden kupny makaron nie zrówna się smakiem z tym zrobionym w domu.
Niektórzy do krojenia makaronu wykorzystują specjalne maszynki, w których można ustawić szerokość krojonych klusek. Jednak bez problemu krajankę czy wstążki pokroisz też przy pomocy noża.
Domowy makaron według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Przygotowanie makaronu
Mąkę przesiej na stolnicę, formując z niej kopczyk. Zrób w nim wgłębienie. Wlej do niego jajka wymieszane olejem i solą.
Składniki przemieszaj nożem, a potem zagniataj, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, tak by ciasto nie było klejące.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut, by nabrało większej elastyczności.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując ciasto mąką. Każdy placek oprósz mąką, ułóż na ściereczce i pozostaw na ok. 30 minut do przeschnięcia.
Jeśli chcesz otrzymać wstążki, podsuszone placki zwiń w rulon i pokrój go w paski ulubionej szerokości. Rozrzuć je na stolnicy i pozostaw na ok. 15 minut do podsuszenia.
Jeśli chcesz przygotować krajankę do rosołu, każdy placek oprósz mąką i pokrój w pasy szerokości 6-7 cm. Pasy ciasta układaj na sobie, a potem pokrój w cienkie paski. Rozrzuć na stolnicy, podsusz.
Podsuszony makaron wrzuć na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj do czasu, aż wypłynie na powierzchnię wody. Wtedy wylej go na durszlak, zahartuj zimną wodą i dokładnie osącz.
Wskazówka: Makaron możesz też przygotować na zapas. Po pokrojeniu rozrzuć go na ściereczce i dokładnie wysusz. Suchy makaron włóż do słoja, zamknij i trzymaj w suchym miejscu.
Jeśli szukasz pomysłu, z czym podać domowy makaron, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na makaron z sosem grzybowym, a także na makaron z serem.
Źródło zdjęcia: canva/bombuscreative
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja