Przepis na makaron z serem
Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo.
Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii.
Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na makaron z białym serem
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
0.5 kg makaronu
300 g twarogu
pół szklanki śmietany 18%
łyżka cukru
łyżka soli
opakowanie cukru wanilinowego
Zacznij od ugotowania makaronu. Wlej wodę do garnka i postaw go na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp jedną łyżkę soli oraz cały makaron. Po ugotowaniu odcedź go z wody, lecz nie płucz pod kranem - dzięki temu ser lepiej do niego przylegnie.
W osobnej misce umieść ser i rozdrobnij go za pomocą widelca. Wsyp do niego cukier wanilinowy oraz zwykły i zacznij ucierać. Gdy masa stanie się jednolita, a cukier rozpuści się, wlej do niej śmietanę.
Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Nałóż makaron do miski lub na talerz, a na jego wierzchu połóż odpowiednią ilość sera. Podawaj na ciepło. Smacznego.
Źródło: canva.com/PublicDomainPictures, pixabay; panco971, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary.pl