Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel
Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.
Ceny papryki wciąż szokują
Ewa Drzyzga znana jest z prowadzenia programów w telewizji TVN. Prezenterka Dzień Dobry TVN udzieliła w ostatnim czasie wywiadu w Fakt TV , w którym podzieliła się swoim zaskoczeniem wysokimi cenami warzyw i owoców:
Z pasją obserwuję ceny papryki. Ostatnio była za 29 zł — powiedziała w rozmowie.
Jednocześnie przyznała, że jej zdaniem taki koszt warzywa nie może być usprawiedliwiony jedynie rosnącą inflacją czy trwającą za wschodnią granicą Polski wojną . Dodała przy tym, że nie nabyła produktu, mimo iż mogłaby sobie na niego pozwolić.
Dlaczego ceny papryki są wysokie?
Informacje o w niepokojąco wysokich cenach niektórych warzyw w mediach pojawiają się już od kilku tygodni. Należy jednak zauważyć, że produkty prezentowane jako szokująco drogie są obecnie poza sezonem.
Zarówno wspomniana tu papryka, jak i często przywoływane w tym kontekście pomidory, są bowiem najsmaczniejsze i najtańsze w miesiącach letnich , czyli między lipcem a wrześniem. Trudno zatem spodziewać się, że ich cena z sezonu utrzyma się zimą, gdy pochodzą z upraw w szklarniach.
Zwłaszcza że prowadzenie uprawy szklarniowej stało się ostatnio droższe ze względu na wyższe ceny prądu i gazu . Dotknęły one nie tylko Polskę, ale też kraje, z których papryka czy pomidory są importowane.
Czy ceny papryki powinny dziwić?
Zdecydowanie nie. Zimą i wczesną wiosną nasze gotowanie powinno opierać się na obecnie dostępnych ziemniakach, burakach czy marchwi oraz na przetworach, mrożonkach, kaszach i strączkach. Ich cena jest stosunkowo niska i można z nich wyczarować wiele pysznych dań.
Na naszej stronie znajdziecie kilka przydatnych przepisów, które pomogą wam zrobić pyszne obiady. Szczególnie polecamy prostą zupę pomidorową z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też tani strogonow w wersji wegańskiej.
Źródło: o2