Smakosze.pl Produkty Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel
canva/aimintang; IG/ewa_drzyzga

Drzyzga zobaczyła cenę papryki i podziękowała. Kwota wbija w fotel

25 marca 2023

Na ceny papryki zwracają uwagę nawet dziennikarze i celebryci. Ostatnio Ewa Drzyzga przyznała, że nie kupiła swojego ulubionego warzywa, ponieważ kilogram kosztował aż 29 złotych. Wyjaśniamy, dlaczego można spotkać się z tak wysokim kosztem tego produktu.

Ceny papryki wciąż szokują

Ewa Drzyzga znana jest z prowadzenia programów w telewizji TVN. Prezenterka Dzień Dobry TVN udzieliła w ostatnim czasie wywiadu w Fakt TV , w którym podzieliła się swoim zaskoczeniem wysokimi cenami warzyw i owoców:

Z pasją obserwuję ceny papryki. Ostatnio była za 29 zł — powiedziała w rozmowie.

Jednocześnie przyznała, że jej zdaniem taki koszt warzywa nie może być usprawiedliwiony jedynie rosnącą inflacją czy trwającą za wschodnią granicą Polski wojną . Dodała przy tym, że nie nabyła produktu, mimo iż mogłaby sobie na niego pozwolić.

Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

Dlaczego ceny papryki są wysokie?

Informacje o w niepokojąco wysokich cenach niektórych warzyw w mediach pojawiają się już od kilku tygodni. Należy jednak zauważyć, że produkty prezentowane jako szokująco drogie są obecnie poza sezonem.

Zarówno wspomniana tu papryka, jak i często przywoływane w tym kontekście pomidory, są bowiem najsmaczniejsze i najtańsze w miesiącach letnich , czyli między lipcem a wrześniem. Trudno zatem spodziewać się, że ich cena z sezonu utrzyma się zimą, gdy pochodzą z upraw w szklarniach.

Zwłaszcza że prowadzenie uprawy szklarniowej stało się ostatnio droższe ze względu na wyższe ceny prądu i gazu . Dotknęły one nie tylko Polskę, ale też kraje, z których papryka czy pomidory są importowane.

Czy ceny papryki powinny dziwić?

Zdecydowanie nie. Zimą i wczesną wiosną nasze gotowanie powinno opierać się na obecnie dostępnych ziemniakach, burakach czy marchwi oraz na przetworach, mrożonkach, kaszach i strączkach. Ich cena jest stosunkowo niska i można z nich wyczarować wiele pysznych dań.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przydatnych przepisów, które pomogą wam zrobić pyszne obiady. Szczególnie polecamy prostą zupę pomidorową z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też tani strogonow w wersji wegańskiej.

Ceny papryki nie powinny szokować.png
canva/bauhaus1000

Źródło: o2

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie
Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy