Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

Rosół z anyżem
canva/aga7ta; IF/dotindotin

Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością.
 

Przepis na rosół Doroty Szelągowskiej

Różne rodzaje mięs i nietypowe przyprawy sprawią, że rosół nabierze charakteru. W wersji z anyżem smakuje wprost nieziemsko. Choć raz musicie spróbować — nawet wybredni będą przyjemnie zaskoczeni.

Składniki:

  • 3 skrzydełka kacze lub 5 kurzych
  • 1 ogon wołowy
  • kawałek pręgi wołowej
  • porcja szpondra
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 3 małe pietruszki
  • pół dużego selera
  • 1 średni por
  • 1 nieduża cebula
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 3 średnie grzyby suszone
  • 5 goździków
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 20 ml sosu rybnego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml sosu Worcestershire
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety

Jak zrobić aromatyczny rosół? Dorota Szelągowska stawia na anyż

Zaczynamy od włożenia mięsa, grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego do garnka i zalania ich zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i usuwamy szumy. Gotujemy około 2,5 godziny.

Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z cebulą w łupinie. Nacieramy oliwą z oliwek i pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza z włączoną funkcją grillowania. Gdy się zrumienią, wyjmujemy.

Upieczone warzywa wrzucamy do rosołu wraz z lubczykiem, anyżem i goździkami, a następnie gotujemy go na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wlewamy sos rybny, sojowy i Worcestershire i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół na opak?

Zupa świetnie smakuje z makaronem — najlepiej domową krajanką — talarkami marchewki i świeżą natką pietruszki. Można też wrzucić do niej surowe żółtko oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną, której wcale nie brakuje głębi. Być może skusi was też rozgrzewająca odsłona z ostrą papryką.

Rosół z anyżem jest pyszny.png
canva/Yuliya Furman

Źródło: dorotaszelagowska