Smakosze.pl

canva/aga7ta; IF/dotindotin

Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością.
 

Przepis na rosół Doroty Szelągowskiej

Różne rodzaje mięs i nietypowe przyprawy sprawią, że rosół nabierze charakteru. W wersji z anyżem smakuje wprost nieziemsko. Choć raz musicie spróbować — nawet wybredni będą przyjemnie zaskoczeni.

Składniki:
  • 3 skrzydełka kacze lub 5 kurzych
  • 1 ogon wołowy
  • kawałek pręgi wołowej
  • porcja szpondra
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 3 małe pietruszki
  • pół dużego selera
  • 1 średni por
  • 1 nieduża cebula
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 3 średnie grzyby suszone
  • 5 goździków
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 20 ml sosu rybnego
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 ml sosu Worcestershire
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
Mrożonki

Polacy omijają szerokim łukiem, a mają tak wiele wartości odżywczych. Koniecznie włącz do diety

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić aromatyczny rosół? Dorota Szelągowska stawia na anyż

Zaczynamy od włożenia mięsa, grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego do garnka i zalania ich zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i usuwamy szumy. Gotujemy około 2,5 godziny.

Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z cebulą w łupinie. Nacieramy oliwą z oliwek i pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza z włączoną funkcją grillowania. Gdy się zrumienią, wyjmujemy.

Upieczone warzywa wrzucamy do rosołu wraz z lubczykiem, anyżem i goździkami, a następnie gotujemy go na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wlewamy sos rybny, sojowy i Worcestershire i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół na opak?

Zupa świetnie smakuje z makaronem — najlepiej domową krajanką — talarkami marchewki i świeżą natką pietruszki. Można też wrzucić do niej surowe żółtko oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną , której wcale nie brakuje głębi. Być może skusi was też rozgrzewająca odsłona z ostrą papryką .

Rosół z anyżem jest pyszny.png
canva/Yuliya Furman

Źródło: dorotaszelagowska


 

Sposób Okrasy na zakwas na żurek

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

CZYTAJ DALEJ
przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >