Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie
Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością.
Przepis na rosół Doroty Szelągowskiej
Różne rodzaje mięs i nietypowe przyprawy sprawią, że rosół nabierze charakteru. W wersji z anyżem smakuje wprost nieziemsko. Choć raz musicie spróbować — nawet wybredni będą przyjemnie zaskoczeni.
Składniki:
- 3 skrzydełka kacze lub 5 kurzych
- 1 ogon wołowy
- kawałek pręgi wołowej
- porcja szpondra
- 4 marchewki średniej wielkości
- 3 małe pietruszki
- pół dużego selera
- 1 średni por
- 1 nieduża cebula
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 3 średnie grzyby suszone
- 5 goździków
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 20 ml sosu rybnego
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml sosu Worcestershire
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
Jak zrobić aromatyczny rosół? Dorota Szelągowska stawia na anyż
Zaczynamy od włożenia mięsa, grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego do garnka i zalania ich zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i usuwamy szumy. Gotujemy około 2,5 godziny.
Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z cebulą w łupinie. Nacieramy oliwą z oliwek i pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza z włączoną funkcją grillowania. Gdy się zrumienią, wyjmujemy.
Upieczone warzywa wrzucamy do rosołu wraz z lubczykiem, anyżem i goździkami, a następnie gotujemy go na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wlewamy sos rybny, sojowy i Worcestershire i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podać rosół na opak?
Zupa świetnie smakuje z makaronem — najlepiej domową krajanką — talarkami marchewki i świeżą natką pietruszki. Można też wrzucić do niej surowe żółtko oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną, której wcale nie brakuje głębi. Być może skusi was też rozgrzewająca odsłona z ostrą papryką.
Źródło: dorotaszelagowska