Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie
![Rosół z anyżem](https://images.iberion.media/images/1920/Rosol_z_anyzem_c0fd7dfd99.png)
Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością.
Przepis na rosół Doroty Szelągowskiej
Różne rodzaje mięs i nietypowe przyprawy sprawią, że rosół nabierze charakteru. W wersji z anyżem smakuje wprost nieziemsko. Choć raz musicie spróbować — nawet wybredni będą przyjemnie zaskoczeni.
Składniki:
- 3 skrzydełka kacze lub 5 kurzych
- 1 ogon wołowy
- kawałek pręgi wołowej
- porcja szpondra
- 4 marchewki średniej wielkości
- 3 małe pietruszki
- pół dużego selera
- 1 średni por
- 1 nieduża cebula
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 3 średnie grzyby suszone
- 5 goździków
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 20 ml sosu rybnego
- 20 ml sosu sojowego
- 20 ml sosu Worcestershire
- sól i pieprz w ilości do smaku
- oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
Jak zrobić aromatyczny rosół? Dorota Szelągowska stawia na anyż
Zaczynamy od włożenia mięsa, grzybów, liści laurowych i ziela angielskiego do garnka i zalania ich zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i usuwamy szumy. Gotujemy około 2,5 godziny.
Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wraz z cebulą w łupinie. Nacieramy oliwą z oliwek i pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza z włączoną funkcją grillowania. Gdy się zrumienią, wyjmujemy.
Upieczone warzywa wrzucamy do rosołu wraz z lubczykiem, anyżem i goździkami, a następnie gotujemy go na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wlewamy sos rybny, sojowy i Worcestershire i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak podać rosół na opak?
Zupa świetnie smakuje z makaronem — najlepiej domową krajanką — talarkami marchewki i świeżą natką pietruszki. Można też wrzucić do niej surowe żółtko oraz grzanki przygotowane z chleba tostowego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Szczególnie polecamy wersję bezmięsną, której wcale nie brakuje głębi. Być może skusi was też rozgrzewająca odsłona z ostrą papryką.
![Rosół z anyżem jest pyszny.png](https://images.iberion.media/images/origin/Rosol_z_anyzem_jest_pyszny_60e9c53890.png)
Źródło: dorotaszelagowska
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Sposób Okrasy na zakwas na żurek](https://images.iberion.media/images/origin/zakwas_na_zurek_94670b3062.jpg)
![przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_bez_tarcia_ziemniakow_c311420dd1.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)