Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Robię je w 15 minut z zaledwie 3 składników, zawsze się udaje
Proste i szybkie ciasto z pysznym nadzieniem można zrobić w kilka chwil. Wymaga zaledwie 3 produktów, a sprawi przyjemność całej rodzinie. Nie ma opcji, by nie wyszło. Będziecie wracać do tego przepisu bez przerwy.
Znakomite ciasto z trzech składników
Przekładane smakowitym kremem ciasto francuskie smakuje obłędnie. Zrobienie słodkiej masy nie będzie trudne, jeśli kupimy masę krówkową. Można też pokusić się o ugotowanie puszki mleka skondensowanego. Wymaga to jednak już nieco więcej przygotowań.
Składniki:
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 200 g serka śmietankowego
- 300 g masy krówkowej
Trzy produkty wystarczą, by niemal ekspresowo powstał cudowny deser. Szczegóły przygotowania opisuję w dalszej części artykułu. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz do niego wrócicie.
Jak zrobić szybie ciasto? Wystarczą 3 składniki
Zaczynam od upieczenia ciasta francuskiego. Wyjęty z opakowania blat przecinam na 3 prostokąty i układam je na blasze tak, aby się nie stykały. Wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Gotowe studzę i usuwam odchodzące kawałki z wierzchu. Kruszę je i odkładam na bok. Serek śmietankowy miksuję z masą krówkową mną gładki krem. Kawałek upieczonego ciasta francuskiego rozkładam na pół, a w środku układam trochę kremu.
Wierzch też ni smaruję. Podobnie postępuję z pozostałymi kawałkami , masę dozując tak, aby wystarczyło jej na posmarowanie brzegów i szczytu ciasta. Zdobię go wedle uznania.
Jak podać deser z ciasta francuskiego?
Słodycz smakuje idealnie w towarzystwie czarnej kawy. Możecie dodatkowo posypać ją płatkami migdałów lub innymi chrupiącymi orzeszkami. Dekoracja z bitej śmietany i wiórków czekolady też będzie pasowała.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Sprawdźcie jak przygotować pyszną szarlotkę z duszonymi jabłkami . Być może spodoba wam się też pomysł przygotowania pierogów pieczonych z takiego ciasta .