Smakosze.pl Przepisy Dzień zaczynam od tego śniadania. Najlepszy przepis na słodki poranek
Fot. Canva/quadxeon, Getty Images Pro

Dzień zaczynam od tego śniadania. Najlepszy przepis na słodki poranek

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Kiedy mam ochotę dzień zacząć do słodkiego śniadanie i kubka kawy, zawsze przygotowuję tę wersję naleśnika. Wyjątkowo puszysty i delikatny jest fantastyczną propozycją. Jak przygotować naleśnik holenderski? To naprawdę proste. Wszystkich zaskoczy takie śniadanie.

Wyjątkowe naleśniki z Holandii

Amerykańskie pancakes wszyscy dobrze znamy, podobnie jak francuskie cienkie naleśniczki crêpes. Natomiast naleśniki holenderskie są trochę zapomniane. To wielka szkoda, bo naprawdę warto ich skosztować. Jak raz przygotujecie takie śniadanie , będziecie do niego wracać regularnie.

Czym wyróżniają się holenderskie naleśniki? Są przede wszystkim bardzo puszyste i dość spore. Cieńsze od pancaksów, ale też grubsze od naleśników francuskich. Idealnie komponują się z dodatkami, chociaż ja jestem największą fanką klasycznego podania niczym z Niderlandów.

Naleśnik holenderski
Fot. Canva/bhofack2, Getty Images
Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiem

Jak zrobić holenderskie naleśniki?

Przygotowanie holenderskiego naleśnika jest naprawdę proste. Moim zdaniem to fantastyczna propozycja na słodkie śniadanie. Naleśnik spektakularnie wyrasta, a następnie opada. To w zupełności normalne. Nadal smakuje fantastycznie.

Składniki ciasto:

  • 70 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 stołowa łyżka cukru
  • 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu lub 1 saszetka cukru waniliowego
  • 40 g masła o temperaturze pokojowej

Klasyczne dodatki:

  • cukier puder
  • sok z 1/4 cytryny

Zaczynam do rozgrzania piekarnika do 200°C. Do środka od razu wstawiam patelnię żeliwną, która porządnie się w tym czasie nagrzeje. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta .

Holenderski naleśnik idealny na śniadanie

W misce ubijam mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaję mąkę i wszystkie składniki łączę, ale nie mieszam zbyt długo. Kolejnym krokiem jest przecedzenie ciasta przez sito do dzbanka. Patelnię wyciągam z piekarnika i dokładnie rozsmarowuję na niej masło . Nie można na tym etapie zapomnieć o ściankach patelni.

Na tak przygotowaną patelnię przelewam ciasto i całość wsadzam do piekarnika. Naleśnik będzie gotowy, kiedy porządnie się podniesie i zarumieni. Tak przygotowany polewam sokiem z cytryny , a następnie posypuję cukrem pudrem.

Naleśnik holenderski doskonale będzie smakować też z owocami. Latem super komponuje się z truskawkami i borówkami. Sprawdź też przepis na szybką i przepyszną surówkę , która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Naleśnik holenderski
Fot. Canva/PeteerS, Getty Images
Rośnie wszędzie, mole tego nie znoszą. Wrzucam do szafki i problem znika
Przestaniesz kupować wędlinę. Wyjątkowy przepis na domową szynkę
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy