Dzień zaczynam od tego śniadania. Najlepszy przepis na słodki poranek
Kiedy mam ochotę dzień zacząć do słodkiego śniadanie i kubka kawy, zawsze przygotowuję tę wersję naleśnika. Wyjątkowo puszysty i delikatny jest fantastyczną propozycją. Jak przygotować naleśnik holenderski? To naprawdę proste. Wszystkich zaskoczy takie śniadanie.
Wyjątkowe naleśniki z Holandii
Amerykańskie pancakes wszyscy dobrze znamy, podobnie jak francuskie cienkie naleśniczki crêpes. Natomiast naleśniki holenderskie są trochę zapomniane. To wielka szkoda, bo naprawdę warto ich skosztować. Jak raz przygotujecie takie śniadanie , będziecie do niego wracać regularnie.
Czym wyróżniają się holenderskie naleśniki? Są przede wszystkim bardzo puszyste i dość spore. Cieńsze od pancaksów, ale też grubsze od naleśników francuskich. Idealnie komponują się z dodatkami, chociaż ja jestem największą fanką klasycznego podania niczym z Niderlandów.
Jak zrobić holenderskie naleśniki?
Przygotowanie holenderskiego naleśnika jest naprawdę proste. Moim zdaniem to fantastyczna propozycja na słodkie śniadanie. Naleśnik spektakularnie wyrasta, a następnie opada. To w zupełności normalne. Nadal smakuje fantastycznie.
Składniki ciasto:
- 70 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 stołowa łyżka cukru
- 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu lub 1 saszetka cukru waniliowego
-
40 g masła o temperaturze pokojowej
Klasyczne dodatki:
- cukier puder
- sok z 1/4 cytryny
Zaczynam do rozgrzania piekarnika do 200°C. Do środka od razu wstawiam patelnię żeliwną, która porządnie się w tym czasie nagrzeje. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta .
Holenderski naleśnik idealny na śniadanie
W misce ubijam mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaję mąkę i wszystkie składniki łączę, ale nie mieszam zbyt długo. Kolejnym krokiem jest przecedzenie ciasta przez sito do dzbanka. Patelnię wyciągam z piekarnika i dokładnie rozsmarowuję na niej masło . Nie można na tym etapie zapomnieć o ściankach patelni.
Na tak przygotowaną patelnię przelewam ciasto i całość wsadzam do piekarnika. Naleśnik będzie gotowy, kiedy porządnie się podniesie i zarumieni. Tak przygotowany polewam sokiem z cytryny , a następnie posypuję cukrem pudrem.
Naleśnik holenderski doskonale będzie smakować też z owocami. Latem super komponuje się z truskawkami i borówkami. Sprawdź też przepis na szybką i przepyszną surówkę , która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.