Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.01.2025 21:01

Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiem

rosół
Fot. Shutterstock

Rosół rozgrzewa i smakuje jak żadna inna zupa. Pełen mięsa i warzyw od pokoleń podbija podniebienia Polaków. Jednak pewien popularny składnik psuje wszystko. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dodawania go do rosołu. 

Rosół nie tylko w niedzielę

Rosół to prawdziwy król zup w kuchni polskiej. Klarowny, pyszny i rozgrzewający, jest ulubioną zupą wielu Polaków w każdym wieku. Bez rosołu nie ma niedzielnego obiadu ani wesela. Ta wyjątkowa zupa nie tylko smakuje, ale też leczy. Podawana jest podczas przeziębień i infekcji. 

 Rosół kojarzy się z ogniskiem domowym, dzieciństwem i czasem beztroski. Ta wartościowa zupa może jednak zamienić się w szkodliwą dla naszego zdrowia. Wszystko przez składnik, który zwykle trafia do garnka. Bez niego wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego rosołu. 

rosół
Fot. Canva
Bosacka wzięła do ręki ogórka i od razu to powiedziała. Koniecznie pamiętaj o tym zimą

Zapomnij o cebuli

W rosole tradycyjnie nie może zabraknąć cebuli. Te warzywa, które każdy z nas ma w swojej kuchni opalamy zwykle nad palnikiem. Opalana cebula ma zapewnić lubianej zupie głęboki kolor i wyjątkowy smak oraz aromat. Niestety opalanie cebuli nad palnikiem jest niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Baszar El-Helou, który jest dietetykiem z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego- Państwowego Instytutu Badawczego, ostrzega w rozmowie z portalem pysznosci.pl:

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Rosół zdrowy i wartościowy

Należy podkreślić, że akrylamid jest substancją, która powstaje w wyniku procesu smażenia, pieczenia i opalania. Długotrwałe spożywanie tej substancji może nawet spowodować chorobę nowotworową. Co zrobić, by rosół był smaczny i zdrowy? Należy zrezygnować z opalania cebuli.

Trzeba ją tylko dokładnie umyć i wrzucić w łupinie do garnka. To wystarczy, by zupa zyskała piękny kolor. Jeśli jednak już opaliliśmy cebulę, to musimy usunąć spalone części. Są one bardzo szkodliwe. Warto też gotować rosół na wołowinie i kaczce. Kurczak naszpikowany jest hormonami. Pisaliśmy, co dodać do ciasta na pierogi, by wyszły delikatne. Polecaliśmy przepis na smaczną surówkę z ogórków kiszonych i musztardy

 

Źródło: pysznosci.pl