Farsz do gołąbków z mięsem mielonym i ziemniakami zamiast ryżu
Mnóstwo ludzi przyzwyczajonych jest do gołąbków, które wypełnione są farszem złożonym z mięsa oraz ryżu. Warto jednak niekiedy poeksperymentować w kuchni, aby odkryć nowe smaki. W tym celu sprawdzą się gołąbki z farszem ziemniaczano-mięsnym. Przepis jest wyjątkowo prosty i wszystkie tajniki zostały dokładnie wyjaśnione niżej.
Gołąbki nie są w żadnym wypadku niczym niezwykłym, nawet jeśli gotuje się je z niecodziennych gatunków kapusty. O wiele więcej wrażeń daje jednak nowy farsz, który znacznie wpływa na ogólny smak całego dania.
Obecność ziemniaków w farszu sprawia, że staje się on bardziej zbity niż zwykle, a zarazem nabiera swoistej delikatności. Jeśli mięso wieprzowe jest odpowiednio dobrze zmielone, farsz może wręcz rozpływać się w ustach po każdym kęsie. Pamiętaj, aby cebulę dobrze skarmelizować na patelni - dzięki niej gołąbki będą miały głębszy smak.
Przepis na gołąbki z ziemniakami
Składniki:
700 g kartofli
700 g mięsa wieprzowego
3 cebule
1 główka kapusty
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Zacznij od umycia kapusty i zdjęcia z niej wierzchnich liści - nie wyrzucaj ich jednak, gdyż przydadzą się w dalszej części gotowania. Wytnij z niej głąb i sparz w garnku pełnym wrzątku z niewielką ilością soli. Powoli wyrywaj liście, które stały się miękkie i wykładaj je na talerz, aby całkowicie zdążyły ostygnąć.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem. Podsmażaj ją, aż złapie lekko brązowy kolor. Mięso zmiel na drobnych oczkach lub poproś o zmielenie u rzeźnika. Dodaj do niego cebulę, starte i odsączone z wody kartofle, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj cały farsz.
Na każdy liść kapusty wyłóż po porcji farszu i zawiń je na kształt gołąbków. Powtórz czynność z każdym liściem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż wierzchnie liście kapusty, a na nie połóż gołąbki. Wstaw je do pieca na około jedną godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o najlepszej kapuście do gołąbków. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na omlet z kapustą włoską.
Źródło zdjęcia: canva/MileA, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: tradycyjnakuchnia.blogspot.com