Smakosze.pl Przepisy Gdy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, a jest dużo prostszy
Fot. YouTube/ Uwaga Babcia Gotuje

Gdy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, a jest dużo prostszy

7 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Skończyły ci się pomysły na obiad? W takim razie koniecznie poznaj ten przepis. Danie smakuje jak gołąbki, ale jest czymś zupełnie innym. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie chwilę. Ugotuj ten obiad i zaskocz swoich domowników. Od teraz będziesz robiła go bardzo często.

Najlepszy pomysł na łatwy obiad

Przygotowując codziennie obiad dla swoich bliskich, można doświadczyć pewnego rodzaju wypalenia, które skutkuje brakiem pomysłów. Na szczęście istnieją przepisy , jak ten poniżej, dzięki któremu przygotujesz prosty i niezwykle smaczny obiad.

To danie na pewno podbije gusta wszystkich smakoszy. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i przygotuj to danie nawet dzisiaj. Smak i zadowolenie domowników gwarantowane.

go łabki.jpg
Fot. YouTube/ Uwaga Babcia Gotuje
Gessler pokazała rybne gołąbki. Młoda kapusta, dorsz i kasza to idealne danie na piątek

Prosty pomysł na obiad

Danie przygotowane z przepisu poniżej smakuje jak gołąbki. To wszystko dzięki podobnym składnikom. Przekonasz się o tym, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Produktów nie ma zbyt wiele, ale każdy z nich jest potrzebny. Dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 400 g ryżu
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • pieprz
  • sól

Obiad lepszy niż gołąbki

Obrane cebule oraz ząbki czosnku pokrój w małą kostkę. Oczyszczoną kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni zeszklij cebulę oraz czosnek. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do miski przełóż mięso, ryż oraz podsmażoną cebule. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż odrobinę passaty i równomiernie ją rozprowadź. Następnie wyłóż fragmenty ugotowane kapusty. Na kapuście ułóż  warstwę z masy z mięsa i ryżu. Na mięsie ułóż pozostałą kapustę, którą przykryjesz passatom. Danie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz je przez godzinę. Po tym czasie krój zapiekankę na kawałki i podawaj na obiad. Smak zachwyci każdego. Sprawdź, co wykazała kontrola truskawek w dyskontach oraz poznaj przepis na niezwykle ciasto .

szybki obiad a la gołaąbki.jpg
Fot. YouTube/ Uwaga Babcia Gotuje
Wachowicz zna taki farsz do pierogów, że głowa mała. Wszystkie ruskie i mięsne mogą się schować
Bosacka skrytykowała sos od Makłowicza. Odpowiedź kucharza wywołała burzę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy